Bölgedeki 4 il valisinin aldığı yasak kararına Beritan aşiretinden tepki

Bölgedeki 4 il valisinin aldığı yasak kararına Beritan aşiretinden tepki
Beritanlılar Kooperatifi Başkanı Musa Yeşiltaş, Elazığ, Bingöl, Muş ve Erzurum Valiliklerinin, göçerlerin yaylara yürüyerek gitmelerini yasakladığını belirterek, bu karara tepki gösterdi.

Sait BAYRAM'ın Özel Haberi

TİGRİS HABER - Beritanlılar Kooperatifi Başkanı Musa Yeşiltaş, Elazığ, Bingöl, Muş ve Erzurum Valiliklerinin, göçerlerin yaylara yürüyerek gitmelerini yasakladığını belirterek, bu karara tepki gösterdi. Yeşiltaş, "Elazığ Valisi kendisini AK Parti Genel Başkan Yardımcısı sanıyor, Allah sonumuzu hayır etsin" dedi.

Doğumları gibi ölümleri de göçebe yollarında olan, birçoğu henüz yerleşik düzene geçmemiş göçebe aşiretleri, Elazığ, Bingöl, Muş ve Erzurum Valiliklerinin aldığı yayla yasağıyla yeniden karşı karşıya kaldı. Beritan Aşireti Kooperatif Başkanı Musa Yeşiltaş, daha önce de yaylalara yürüyerek gitmelerinin yasaklandığını ancak yardım istedikleri İçişleri Bakanlığı'nın bu yasak kararını kaldırdığını hatırlatarak, "Valilikler hayvansal üretimin ne olduğunun farkında değil" dedi.

Valilikler kararı gözden geçirmeli

Yazın daha serin yaylalara, kış mevsiminde ise sıcak ovalara inen Beritan ve Şavak aşiretlerinin yaylalara yayan gitmeleri yasaklandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en kalabalık göçebe aşiretlerinden biri olan Beritanlılar Aşireti Kooperatifi, yasak kararına sert tepki gösterdi. Kooperatif Başkanı Musa Yeşiltaş, konu ile ilgili olarak Tigris Haber'e yaptığı açıklamada, Elazığ, Bingöl, Muş ve Erzurum Valiliklerince göçerlerin yaylalara yaya gitmelerinin yasaklandığını söyledi. Yeşiltaş, "Bu il valilikleri, geçen yıl da aynı kararı verdiler. Girişimlerimiz sonucu, dönemin İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu devreye girerek, valilikler kararı geri çekti. Böylelikle yaylalara yayan gittik" dedi.

‘Hayvansal ürün bulmakta zorluk çekilir’

Aynı valiliklerin bu yıl yine aynı kararı aldıklarına dikkat çeken Yeşiltaş, "Yaylalar da kar olmazsa kamyonlarla naklederdik hayvanlarımızı. Ancak yaylalarda kar var ve bunun için 15-20 gün yaya gitmemiz gerekli. Bu kararın geri alınması için Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, AK Parti Elazığ İl Başkanı ile görüşerek, yardım talebinde bulundum. Valiler toplumun yaşam şekli ve hayvansal üretimin ne kadar kıymetli olduğunu sanırım bilmiyor, ya da bilmek istemiyor. Bölgede kalabalık bu işi yapan Beritan ve Şavak aşiretleri var. Onları da bıktırsalar, kimse bölgede hayvansal ürün bulamaz. Valilerin kibir ve gururlarından geçmesi gerekir. Elazığ Valisi kendisini AK Parti Genel Başkan Yardımcısı sanıyor. Allah sonumuzu hayır etsin İnşallah" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum