Bölgenin Sporcu Kas Haritası İçin İlk Adım

Bölgenin Sporcu Kas Haritası İçin İlk Adım
Güneydoğu Spor Yazarları Derneği (GSYD), uzun süredir üzerinde çalıştığı ‘Anatomik ve Fizyolojik Gen Haritası ‘ projesi için Dicle Üniversitesi BESYO’yu ziyaret ederek bilgi paylaşımında bulundu.

 BESYO Müdürü Aktürk, bölgede bir ilk olacak projeye tam destek sözü verdi.

Bölge İle İlgili Spor Raporu

Merkezi Diyarbakır’da bulunan ve kısa zamanda tüm bölgeye yayılmayı hedefleyen Güneydoğu Spor Yazarları Derneği (GSYD), önemli projeler üzerinde çalışma yapıyor. En önemli proje;yıllardır eksikliği hissedilen “Anatomik Ve Fizyolojik Gen  Haritası”. Bir diğer çalışma ise spor sahalarında giderek tırmanan şiddet olayları ile ırkçı ve siyasi sloganların yaşattığı gerilim üzerinde yapılması düşünülüyor. Bu konuda konferans yapılması amaçlanıyor.

Diyarbakır ve bölgeye ilişkin spor raporu hazırlayan GSYD, geçtiğimiz günlerde bu raporu valiliğe teslim etmişti. Bu raporun örneği bölgedeki diğer kurumlara ve ilgili yerlere de iletecek.

Bilgi Verip Projelere Paydaş Olmaları İstendi

GSYD Yönetim Kurulu,üzerinde çalıştığı projelerle bilgi paylaşımında bulunmak üzere Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Yardımcı Doç. Dr. Zafer Aktürk’ü ziyaret etti. GSYD Başkanı Mehmet Yılmaz ile dernek yöneticileri Veysi Akar,Şehmus Kızılaslan,Saffet Azbay ve Yılmaz Börükoçin,BESYO öğretim üyeleri Nihat Mızrak ve Savaş Ayhan’ın da hazır bulunduğu toplantıda yapmak istedikleri çalışmalar hakkında bilgi vererek destek istedi.

GSYD Başkanı Mehmet Yılmaz Bay,bölgedeki çocukların hangi spora uygun olduklarını tespit etmek üzere bölgenin kas haritasını ortaya çıkarmak istediklerini ifade ederek bunun için Dicle Üniversitesi BESYO’nun sorumluluk alarak projeye paydaş olmasını talep ettiklerini kaydetti.

Bölgenin Sporcu Kas Haritası

Bay,”Herkes her sporu yapmak isteyebilir ancak önemli olan herkesin kendi kas yapısına,yeteneğine uygun sporu seçmesi ve yapmasıdır. Bu durum coğrafik özelliklere göre değişiyor. Bölgelere göre kas haritasını ortaya çıkarırsak bu iş bilimsel hale gelir ,buna uygun çalışma yapılır ve daha fazla sporcu çıkar,herkes uygun spor branşını seçmiş olur. Çıkarılacak gen haritasıyla ileriki aşamalarda bölgede çocukların fiziki şartlarına uygun tesislerin yapılmasına ve daha elit sporcuların çıkarılarak bu bölgenin milli takımlara sporcu merkezi olmasına katkı sağlayacaktır. Dicle Üniversitesi ve BESYO mutlaka bu işin içinde olmalı,sorumluluk almalı,hatta en projeyi yürüten ve sonuçlandıran taraf olmalı. Bizler de diğer kurumlarla beraber paydaş olarak destek veririz” dedi.

Sporda Şiddet Ve Bölgesel Ayrımcılık

Bay,bir diğer çalışmalarının ise spor sahalarında artan şiddet olayları,ayrımcılık içeren tutumlara karşı çalıştay düzenlemek olduğunu kaydetti. Bu gibi davranışların toplumda duygusal kopuşa yol açarak ülke bütünlüğü için risk oluşturduğunu anlatan Bay,”Doğu ve Güneydoğu bölge takımlarımıza yönelik şiddete,ayrımcılığa varan olaylar hepimizi üzmekte ve kaygılandırmaktadır. Bu durum ülkeyi karıştırmak isteyen,bölmek isteyen kesimlerin ve yapıların ekmeğine yağ sürüyor. Bunun önüne geçmek ve bu konuda tutum sergilemek üzere alanında uzman isimlerin katılacağı bir çalıştay,panel düzenlemek istiyoruz. Dicle Üniversitesi,BESYO ve diğer kurumların bu konuda öncü olmasını,sorumluluk almasını istiyoruz” diye konuştu.

 

 

‘Her Türlü Çalışmanın İçinde Olacağız’

BESYO Müdürü Yardımcı Doç. Dr. Zafer Aktürk ise GSYD’nin yapmak istediği çalışma ve projelerin sporun yararına,bölgenin gelişimine hizmet edecek projeler olduğuna dikkat çekerek ellerinden gelen desteği vereceklerini kaydetti. Bu konuda bir kurul ve çalışma grubu oluşturulacağını anlatan Aktürk, bölgenin kas haritasını çıkarmanın çok önemli sonuçlar doğuracağını belirtti. Spor sahalarındaki şiddet ve bölge takımlarına yönelik olumsuz tezahüratların üzüntü verici olduğunu dile getiren Aktürk,”El ele vererek birlikte çalışma yaparak bu olumsuzlukların aşılmasını bir nebze de olsa  sağlayabiliriz. Bu çalışmaları faydalı görüyoruz. Üzerimize ne düşüyorsa yerine getireceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.