Borsa önemli merkezlerimizden biri

Borsa önemli merkezlerimizden biri
Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 100 günlük icraat programı çerçevesinde Ticaret Borsası’nda değerlendirme toplantısı düzenledi.

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Diyarbakır’ın zenginlikleri arasından en önemli ve en değerli başlıklardan birisi Diyarbakır Ticaret Borsasının iş ve işlevleri olan tarım ve tarımsal üretimdir. Diyarbakır Ülkemizin bir tarımsal üretim merkezi ve belirleyici merkezidir. Tarımsal üründe hububat ve pamuk ve benzerlerinde Türkiye üretimini belirleyen etkileyen ilk üçte yer alan bu bağlamda açık ara üretimi tanımlayan bir üretim alanıdır” dedi.

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu 100 günlük icraat programı çerçevesinde Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile çalışma ve değerlendirme toplantısı düzenledi. Diyarbakır Ticaret Borsası’nda düzenlenen Çalışma, değerlendirme toplantısına Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, DTB Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri, TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri, Kamu Kurum Müdürleri ile DTB Üyeleri katıldı.

Çalışma ve Değerlendirme Toplantısının açılışında konuşan DTB Başkanı Engin Yeşil, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Önderliğinde başlatılan 100 günlük icraat programı çerçevesinde ilimizde başlatmış olduğunuz çalışma ve değerlendirme toplantılarının kentimizi daha iyi noktalara taşıyacağına inanıyoruz” dedi.

 

6 Milyar 17 Milyon 708 Bin 681 Lira İşlem Hacmi

Diyarbakır Ticaret Borsası çalışmaları hakkında bilgi veren Yeşil, 2016 yılında Ticaret Borsası’nda 5 Milyar 408 Milyon 397 Bin 493 Lira işlem yapıldığını hatırlatarak, 2017 yılında toplam işlem hacminin 6 Milyar 17 Milyon 708 Bin 681 Lira olduğunu söyledi. Yeşil, en çok işlem gören ürünlerin ise, Buğday, Pamuk, Mısır ve mercimekten olduğunu dile getirdi.

Diyarbakır Ticaret Borsasının aynı zamanda Tarıma Dayılı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinin yüzde 60 iştirakçilerinden biri olduğunu da anlatan DTB Başkanı Yeşil, “Tarıma Dayalı Besi Organize Sanayimizde 51 işletmemiz faal durumdadır.7 işletmemiz ise inşaat halindedir. Geri kalan 22 işletmemiz ise proje aşamasındadır. Bu işletmelerimizin faaliyete geçememesinin en büyük nedeni ise Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) kırsal kalkınma projelerinin son dört yıl içerisinde sadece iki kez çağrıya çıkmasından kaynaklanmaktadır. Bu yatırımların tamamlanması için sayın Valimizin desteklerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda Sayın Valimizden talebimiz Üst Yapıya Hibe verilmekten ise kendi imkanları ile üst yapıyı tamamlayan işletmelerimize bir defaya mahsus canlı hayvan alımı konusunda hibe verilmesidir’’dedi.

DTB Başkanı Engin Yeşil daha sonra Diyarbakır Ticaret Borsasısın yapmış olduğu çalışmalar ve yürütmüş oldukları projeleri anlattı.

Hizmeti ibadet sayacağız

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, “ Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından başlatılan 100 Günlük İcraat Programı çerçevesinde bizlerde Diyarbakır olarak Kamu, Sivil ve Özel kesimin tüm temsilcileriyle karşılıklı iş birliği, güç birliği ama gönül birliği ile bu program çerçevesinde hedeflere beklentilere ve bağlı bütün çalışmalara katkılarımızı belirlemek ve yapacağımız bütün çalışmaları istişare etmek için bir dizi toplantılar düzenliyoruz. Hedefimiz amacımız bir, insan merkezli insanı merkezine alan insana hizmeti ibadet sayan ve gelecek her günümüzü bu günden daha iyi ve gelişmiş bir ülke idealine taşımayı amaçlayan bir çalışma gerçekleştirmektedir.

Türkiye büyük ve köklü devlet geleneğine sahip milleti ile bütünleşmiş stratejik ve bu bağlamda lojistik olarak dünyanın en önemli yerinde yer alan ve iddiası olan ve inşallah geleceğe doğru yönelik kutlu yürüyüşümüzde dünyanın bölgesinde ve küresel ölçekte söz sahibi olacak ekonomisiyle en güçlü ilk 10 ülkesi arasında yer alacak bir hedefi bu gün önüne koymuştur. Amacımız Kamu ve özel kesimin tam anlamıyla iş birliğini gerçekleştirip bir anı bile boşa çıkarmadan ve boşa geçirmeden doğru kullanabilmektir. Diyarbakır’ın zenginlikleri arasından en önemli ve en değerli başlıklardan birisi Diyarbakır Ticaret Borsasının iş ve işlevleri olan tarım ve tarımsal üretimdir. Diyarbakır Ülkemizin bir tarımsal üretim merkezi ve belirleyici merkezidir. Tarımsal üründe hububat ve pamuk ve benzerlerinde Türkiye üretimini belirleyen etkileyen ilk üçte yer alan bu bağlamda açık ara üretimi tanımlayan bir üretim alanıdır.

300 bin kişiye istihdam sağlanacak

Silvan projesi kapsamında 8 baraj 23 sulama projesiyle bu konumumuz sadece ülkemiz için belirleyici bir merkez olmaktan çıkarak Dünya çapında Diyarbakır’ı bir tarımsal üretim merkezi haline getirecektir. Ticaret Borsamızın ürün hacmi işlem hacmi ve buna bağlı bütün kapasitesi de bu günün çok ötesine ulaşmış olacaktır. Bu günden ileriye bu açık gerçeği görerek her kurum kuruluş ve birim olarak buna dönük hazırlanmamız gerekiyor. 235 bin hektar alanı suyla buluşturacak 300 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak ve bu günkü rakamlar ile en az 1 Milyar Türk Lirası üzerinden doğrudan geliri aynı ürün deseninde olmak kaydıyla artışa konu yapacak bir dev toplumsal sosyal ve ekonomik projeden bahsediyoruz. Suyla buluşacak bereketli topraklarda bu günkü verimin ve getirinin en az 1 e 10 artacağını bekliyoruz. Şüphesiz bu bereketli topraklarda suyla buluşacak ve zenginlik olarak oluşacak bu sürecide çok iyi yönetmek istiyoruz.

Lisanslı depoculuk artmalı

Üretilen ve üretilecek olan ürünlerin Ticaret Borsamız üzerinden Lisanslı Depoculuk kapsamında değerlendirilip ve Diyarbakır için olmazsa olmaz olan Lisanslı Depoculuk Hacminin artırılması. Ürün Piyasasında, Vadeli işlemler Borsasında Diyarbakır Ticaret Borsasısın bir referans fiyat belirleyen Borsa olması yönünde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Diyarbakır’ımızın kalkınma ve gelişmesi adına gelecek her güne çok büyük bir umutla bakıyoruz’’şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak soru ve cevap şeklinde devam etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.