Boyun fıtığı ağrısı nasıl ayırt edilir?

Boyun fıtığı ağrısı nasıl ayırt edilir?
Boyun fıtığı ağrısı nasıl ayırt edilir?

 

Boyun ağrıların sebebi boyun omurgasını oluşturan kemiklerin, omurların arasında yer alan disklerin ve omurga etrafındaki kas ile bağların bozulması ile ortaya çıkabilir.

 

Boyun fıtığı ağrısı nasıl ayırt edilir?

Boyun ağrısının çeşitli sebepleri olabilir. Bazı durumlarda boyun ağrısı ense bölgesinde bulunan sorunlardan kaynaklanır. Bazı durumlarda ise enseden bölgesinden başa, sırta, kollara ve hatta göğüs bölgesine doğru ilerleyebilir. Kollarda ve ellerde uyuşma, ellerde kuvvetsizlik, baş dönmesi ve sersemlik hissi hastaların en sık dile getirdiği şikayetler arasındadır. Ağrı nedeni ile kişinin boynunu hareket ettirme kapasitesi azalır. Kişi günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorlanmaya başlar.

 

Boyun Ağrısına Neden Olan Hastalıklar

Boyun ağrısına fıtık, disk dejenerasyonu, boyun omurgasında kireçlenme, MAS (Miyofasyal Ağrı Sendromları), strese bağlı tekrarlayan zedelenmeler sebep olabilir. Aşırı kullanmaya bağlı zedelenme sorunlarında tekrarlayan aktiviteler, kötü duruş pozisyonu ve psikolojik stres etkili olur. Uzun süre baş öne ya da yukarı doğru pozisyonda tutularak çalışılması boyun ve sırt ağrılarına neden olabilir. Günümüzün çalışma koşulları gereği masa başı çalışanlarının bilgisayar kullanımının artması da boyun ağrısı şikayetinin artmasına yol açmaktadır. Boyun ağrısı; kola yayılan ağrı, baş ağrısı, boyun tutulması, kolda güç kaybı, ellerde zayıflık, kulak çınlaması, baş dönmesi ve bulanık görme yakınmalara da neden olabilir.

 

Boyun Ağrısının Çeşitleri

Miyofasyal Ağrı Sendromu (MAS): Miyofasyal ağrı sendromu kronik ağrılı bir hastalıktır. Miyofasyal ağrı sendromu olarak kaslarda hassas noktaları (tetik noktaları) basınç yaparak vücudun bazı bölgelerinde ağrıya neden olur. Buna refere ağrı denir. Vücudun pek çok bölgesinde meydana gelebilir. Lokalize bir kas hastalığı olmasına rağmen yaygın hale de gelebilir. Kişinin kaslarının çalışma sisteminde bir bozukluk vardır. Sonradan ortaya çıkan rahatsızlıklardandır. Her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Tamamen tedavi edilebilmesi mümkündür.

Boyun Zedelenmeleri: Boyun omurları (vertebralar), bunların arasındaki kıkırdak dokular, eklem ve bağlar ve boyun kasları kompleks bir şekilde hareket eder. Bu sayede boyun çok yönlü ve hareketli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle zedelenmelere çok açıktır. Duruş bozukluğu, yanlış hareket ve kaza gibi travmatik nedenler ile boyunda zedelenmeleri oluşabilir. Yaygın olarak yumuşak doku zedelenmeleri görülse de bir takım ağır yaralanmalar boyun kemiklerinde kırık ya da kaymaya yol açarak omurilik zedelenmelerine de sebep olabilirler.

Boyun Fıtığı: Boyunda 7 adet oldukça küçük omurlar bulunur. Her omur arasında disk denilen kıkırdak doku bulunur. Bu diskler zamanla yıpranıp omurgada dışa doğru taşma yaparak boyun fıtığı oluşmasına neden olur. Fıtıklaşma sonucu sinir kökü ya da omuriliğin üzerine baskı oluşabilir. Boyun fıtığında kola ve ele yayılan şiddetli ve yanıcı ağrı, uyuşma, karıncalanma, ileri vakalarda da el ya da kolda kas güçsüzlüğü görülebilir.

Disk Dejenerasyonu: Boyun omurgasını oluşturan kemiklerin arasında yer alan diskler şok emilimi görevini görür. 40 yaş ve üstünde zamanla diskin normal yapısı bozulmaya başlar. Disk dejenerasyonu daha çok yaşlanmayla birlikte oluşsa da kalıtımsal özellikler, yaşam tarzı, sigara kullanımı, beslenme ve fiziksel aktivitelerden de etkilenir.

Kireçlenme: Yaşlanmayla birlikte boyun omurlarının arasındaki eklemlerin yapısından bozulmalar sonucunda ortaya çıkar. Kireçlenme başın arka kısmında kronik ağrılara yol açar.

Boyun ağrısına yol açan diğer sebepler: Tümörler, enfeksiyonlar ve omurga kemiklerindeki doğuştan olan anomaliler.

 

Boyun fıtığı nasıl tedavi edilir?

Boyun fıtıklarını büyük bir çoğunluğu cerrahi girişim gerekmeksizin tedavi edilebilir. Sadece felç olma riski taşıyan hastalara cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri arasında ise ilaç tedavileri, fizik tedavi uygulamaları (sıcak uygulamalar, elektrik akımları, ultrasound uygulamaları, lazer vb.), lokal enjeksiyonlar, manipülasyon uygulamaları, egzersiz fizyoterapisi uygulanmaktadır. Son yıllarda fıtık tedavisinde Dikey Traksiyon tedavisiyle de oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

 

Ameliyatsız fıtık tedavileri

Dikey traksiyon cihazları ile fıtıklaşan disk doğal bir şekilde çekilerek kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Diğer bir yöntem ise bilgisayar destekli Spinal Dekompresyon cihazlarıdır. Bu cihaz aracılığıyla disk tedavi edilerek baskı ortadan kaldırılır. Böylece boyun fıtığı hastalarının ameliyata yönlendirilmesine gerek kalmamaktadır. Ayrıca son yıllarda fıtık tedavisinde başarıyla kullanılan diğer bir yöntem ozon tedavisidir. Fıtık oluşan bölgenin üzerine ya da disklerin içine ozon uygulanarak ameliyata gerek kalmaksızın düzelme sağlanabiliyor.

 

Boyun ağrılarına karşı nasıl önlem alınmalıdır?

Boyun duruşunun düzgün olması ve boyun ile sırt bölgesinin güçlendirilmesi, boyunda travmadan ve tekrarlayıcı stresten kaçınılmalı, sağlıklı beslenilmeli ve düzenli fiziksel aktivite yapılmalı, sigara bırakılmalı, iş yaşamında bazı ergonomik düzenlemeler yapılması gerekir.

 

Çalışırken alınması gereken önlemler:

Çalışırken sık sık ara verin. Masanızdan kalkarak kısa bir yürüyüş ve gerinme hareketleri yapın. Uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya çalışın.

Koltuğunuzu ve bilgisayarınızı başınızı eğmeden kullanacak şekilde ayarlayın. Otururken kalçalarınızın hizası dizlerinizden biraz daha yukarıda olmalı. Baş ve boynunuzda düz pozisyonda olmalıdır.

Çok sayıda ya da kalın yastıkla uyumayın, televizyon izlerken kanepenin koluna başınızı dayayıp uyuyakalmayın!

Telefonun ahizesini omuz ile boynunuzun arasına sıkıştırarak konuşmayın.

Germe ve güçlendirme egzersizleri yapın. Omurganızın sağlığı için düzenli bir şekilde yürüyün ya da yüzün. (kaynak:haber7)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.