'Bozuk yemek' için cezaevi idaresi hakkında suç duyurusu

'Bozuk yemek' için cezaevi idaresi hakkında suç duyurusu
Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan 200 tutsak, 15 Ocak gecesi verilen yemekten dolayı zehirlendi.

Cezaevinde bulunan bazı tutsakların aileleri ile Diyarbakır Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (Diyar TUHAD-DER) yöneticileri, cezaevi idaresi hakkında suç duyurusunda bulundu. Diyarbakır Adliye binası önünde toplanan tutsak aileleri ve dernek yöneticileri, suç duyuru dilekçelerini savcılığa teslim etmeden önce konuya ilişkin basın açıklamasında bulundu. Ailelere, DBP Diyarbakır İl eş başkanları Hafize İpek ve Ali Şimşek, İHD ve Diyarbakır Barosu avukatları, Mezepotamya Hukukçular Derneği (MHD) üyeleri ile bazı kurum ve dernek temsilcileri de destek verdi.


Açıklama yapan Diyar TUHAD-DER Eş Başkanı Derya Us, devletin tutsaklara yönelik izlediği politika gereği cezaevi idaresinin tutsaklara dönük keyfi ve ciddiyetsiz yaklaşımlar içinde olduğunu söyledi. 14 Ekim 2014 ve 15 Ocak 2015 tarihleri arasında Diyarbakır D Tipi Cezaevi idaresi tarafından dağıtılan yemeklerden kaynaklı aralarında çocukların da bulunduğu 200 tutsağın zehirlendiğini belirten Us, yaşanan zehirlenme olaylarının sıklaşması nedeniyle kentteki bazı kurum temsilcileri olarak cezaevine giderek durumu yerinde incelediklerini aktardı.

'Zehirlenen tutsaklara sadece serum verildi'

Tutsaklar ile yaptıkları görüşmeler ve gözlemlerini paylaşan Us, "Cezaevi mutfağında adli mahkumların çalıştırıldığını, yemek yapan bu adli mahkumların da aşçılık sertifikalarının olmadığını, mutfak ve malzemelerinin hijyenik olmadığını, kantinde satılan ve mutfakta kullanılan gıda ürünlerinin son kullanma tarihlerinin geçtiğini, gıda zehirlenmesi geçiren tutsakların her iki olayda da revirde serum verildikten sonra koğuşlarına geri gönderildiklerini ve gerekli tetkiklerin yapılmadığını" anlattığını söyledi. 

Us, sık sık zehirlenme olayları ile karşılaşılan cezaevinde kalan tutsakların bu anlatımlarıyla başta çocuk ve hasta tutsaklar olmak üzere tüm tutsakların sağlığının ciddi anlamda tehlikeye düşürüldüğünü söyledi. 

Zehirlenme psikolojikmiş!

Cezaevinde yaşanan zehirlenme olayının büyümemesinin nedeninin çocuk tutsaklara yemeklerin önceden verilmesi ve buradan fark edilmiş olması olduğunu belirten Us, cezaevi idaresinin tutsakların sağılığını ciddiye alan bir yaklaşımdan ziyade olayın geçiştirilip, kalıcı çözümler üretmediğini gözlemlediklerini ifade etti.

Us, cezaevi idaresinin zehirlenme olayının psikolojik olduğunu öne sürüp, olayın üstünü kapatmaya çalıştığını da kaydetti.

Son üç ay içinde birçok kez zehirlenme olayının yaşandığını ifade eden Us, "Kaygılanmaktayız. Yaşanan zehirlenme olaylarında ihmali bulunan yetkililerin adli ve idari yönden etkin bir şekilde soruşturulması gerekmektedir. Bu konunun takipçisi olacağız. Kürdistan ve Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nı bu konuyla ilgili incelemelerde bulunmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu. 

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek da yaptığı konuşmada devletin siyasi tutsaklar üzerindeki politikalarını eleştirdi. Devletin özellikle hasta tutsakları öldürmeye çalıştığını söyleyen Şimşek, bunların takipçileri olacaklarını ifade etti. 

Yapılan konuşmaların ardından aileler ve dernek üyeleri, hazırladıkları suç duyurusu dilekçelerini savcılığa sundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.