“Bu adımın büyümesi gerekiyor”

“Bu adımın büyümesi gerekiyor”
“Bu düzenleme yeterli değil, ama küçük bir adım olarak görüyoruz. Bunun büyümesi gerekiyor”

Meclis’e sunulan “Yeni Demokratikleşme Paketi”ni değerlendiren BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, “Bu düzenleme yeterli değil, ama küçük bir adım olarak görüyoruz. Bunun büyümesi gerekiyor” dedi.

 

ANKARA - BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını da öngören "Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin, TBMM Başkanlığı'na sunulmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de ÖYM'lerin, özel hukukun karşılığının olmadığı noktasında yoğun çalışmaları olduğunu ve mücadele ettiklerini belirten Beştaş, "Dün bir paket açıkladık. Hükümetin açıkladığı paket ile bizim paket örtüşmüyor. Ancak bizim amacımız demokrasi güçleriyle birlikte AKP'yi demokratikleşmeye zorlamaktır. AKP'nin demokratikleşme dışında bir çıkışı yoktur. Bu paketleri çıkartan güç, başta Kürt hareketinin mücadelesi ve ödemiş olduğu bedellerdir. Bu bedeller verilmeye devam ediyor" dedi.

ÖYM'lerin zaten suni solunumla hayatına devam ettiğinin altını çizen Beştaş, şunları kaydetti:  

"Türkiye'de yargı var mıdır? sorusu uzun süredir sorulan bir soruydu. Yargı siyasal bir durumdaydı. Bu yönüyle ÖYM'lerin kalkması tek başına yeterli değil. Bu mahkemelerin haksızlığı ve hukuksuzluğu ortaya çıkmışsa, bu mahkemelerde ceza verilenler tekrar yargılanmalıdır. Lehe düzenleme geçmişe dönük olmalıdır. Binlerle ifade edilen hükümlü bulunmaktadır. Bizim önerimiz bu noktada dikkate alınmalıdır."

“Yeterli değil”

Yapılan düzenlemelerin yeterliği olmadığını ifade eden Beştaş, şunları dile getirdi:

"Hükümetin günü kurtarma anlamında değil, gerçek bir demokratikleşme perspektifiyle hareket etmesi gerekiyor. Bir çözüm süreci devam ediyor. Hala müzakerelerin yasal zemini oluşturulmuş değil. Yapılacak çok şey ve madde başlığı var. Biz Türkiye'yi demokratikleştireceğiz. AKP, demokratikleşme dışında hiçbir seçeneği olmadığını görecektir ve görmeye başladılar. Baskı ve inkar bu ülkeye demokrasi ve barış getirmiyor. Bu düzenleme yeterliği değil, ama küçük bir adım olarak görüyoruz. Bunun büyümesi gerekiyor. Bizim önerilerimiz Türkiye halkları ve demokrasisi için son derece önemlidir. Bu önerilerin siyasal iktidar tarafından dikkate alınması gerekiyor." 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.