Bu bayrak hepimizin

Bu bayrak hepimizin
“Adım Hanım, her gün ağlıyorum, sesimizi duyun”

 

 

Ceren SÖZERİ-İLYAS AKENGİN

Cizre’de bodrum katta kalan yaralılara hala ulaşılamazken dün başka bir eve bombanın isabet etmesi sonucu 9 kişinin öldüğü 25 kişinin yaralandığı bildirildi. Yaralıların aileleri Cizre’ye doğru yürüyüş başlattı, ancak yolları gaz bombaları ve tazyikli suyla kesildi. Cizre’de bodrum katındaki yaralılardan 23 yaşındaki Mehmet Yavuzel’in annesi Hanım Yavuzel 15 gündür Nusaybin’de oğluna ulaşmak ya da haber almak için beklediğini, kimiz günler sokakta kaldığını söyledi.Yavuzel, ‘Bu bayrak hepimizin, bıraksınlar çocuklarımızı alalım’ dedi.

Cizre’de aylardır süren sokağa çıkma yasağının sona ermesi ve yaralılara ulaşılması için dün bir girişim daha sonuçsuz kaldı. Nusaybin’den BDP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik ve HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan’ın ile yaralıların ailelerinin bulunduğu bir konvoy dün (5 Şubat) Cizre’ye doğru yola çıktı. Grubun ilerleyişi polisin attığı gaz bombaları ve tazyikli suyla kesildi. Yürüyüşe katılanlar yoğun gaz sonrası çevredeki tarlalara kaçtı. Yürüyüş öncesi bir konuşma yapan Kamuran Yüksek Davutoğlu’nun Mardin’deki konuşmasına atıfla “Büyük laflar ediliyor ancak 100 km ötede insanlar cayır cayır yanıyor. Hayalleri bırakın asıl gerçek bu. Ablukayı kaldırsanız ve yaralılara ulaşmamızı sağlarsanız ancak o zaman barıştan konuşabiliriz” dedi.

“Keşke adım Hanım olmasaydı her gün ağlıyorum”

Cizre’de bodrum katındaki yaralılardan 23 yaşındaki Mehmet Yavuzel’in annesi Hanım Yavuzel 15 gündür Nusaybin’de oğluna ulaşmak ya da haber almak için beklediğini, kimiz günler sokakta kaldığını söyledi. Cizre’ye 5 km kadar yaklaşabildiğini söyleyen Yavuzel yolunu kesenlerden kendisinin yüzlerine, gözlerine bakmalarını istediğini söylerken “Ölen askerleri, polisleri biz öldürmedik bu kirli savaş öldürdü” dedi. Adım keşke Hanım olmasaydı, hanımlar ağlamaz, üzülmez ben her gün ağlıyorum” dedi. Oğlundan en son haber aldığında yaralı olduğunu, yaralarını, kırıklarını koli bandıyla sardıklarını söylediklerini söyleyen Yavuzel “Cizre yanıyor, Botan yanıyor hepimiz yanacağız. Bu bayrak hepimizin degil mi?. Çanakkale’yi, hep birlikte kurtardık, bu zulüm niye” dedi.

bu-bayrak3-001.jpg

Azadiya Welat Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş’ın (19) annesi Meliha Aktaş ise oğlunun haber yapmak için gittiğini, koluna şarapnel parçası isabet etmesi nedeniyle yaralandığını söyledi. Seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyleyen Aktaş “İzin versinler biz gidip alalım çocuklarımızı, bir insani koridor açın, bugüne kadar Suriye’den gelen herkes için açıldı. Devlet neden kendi vatandaşlarını korumuyor? “diye sordu.

“Suçu ben üstleneyim beni alın, yeter ki kardeşime ulaşayım”

Geçmişte Cizre’den göz etmek zorunda kalan bir ailenin kızı olan Sakine Şiray (25) Manisa’da hemşirelik eğitimi alıyormuş. Cizre’de şiddet artınca yaralılara yardım etmek için memleketine dönmüş. Ablası Taybet Çetinkaya  en son konuştuğumuzda sokağa çıkma yasağı kalkar kalkmaz geleceğini söylemişti derken telefonların kesilme ihtimaline karşı “Sesimizi duyurun, herkesi ayağa kaldırın burada ölenler, yaralananlar” var dediğini söyledi. Çetinkaya “İzin versinler biz gidelim, sırtımızda taşıyıp getirelim. Cizre’ye gitmek suçsa beni alsınlar, suçu ben üstlenmeye hazırım” dedi. Çetinkaya çoban olan babasının dağlarda kızı için ağladığını, annesinin ise yatalak hasta olduğunu, kendisini ailesine karşı sorumlu ve çaresiz hissettiğini de belirtti.

İzmir Barış istiyor

Yaralıların ailelerine destek vermek için başka illerden sivil toplum kuruluşları da yürüyüşe katıldı. Toplam 60 sivil toplum kuruluşunun bileşiminden oluşan İzmir Barış Blok’u 25 kişilik bir ekiple öğlen saatlerinde Nusaybin’e ulaştı. Yollarda birkaç kez durdurulduklarını belirten grup, buradaki hak ihlallerinin duyurulması ve barış talebinin dile getirilmesi için İzmir’de her hafta eylem yaptıklarını hatta yürüyüş sırasında İzmir’deki arkadaşlarının bir barış zinciri oluşturacaklarını ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.