Bu da Hizan fıstığı

Bu da Hizan fıstığı
Hizan’da yetişen fıstık bölgenin kaderini değiştirecek

BİTLİS - Bitlis’in Hizan ilçe Kaymakamlığı girişimleriyle Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Hizan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün hazırladığı proje sayesinde bölgenin kaderi değişecek. 

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunulan "Fıstık Yetiştirme Budama ve Aşılama Projesi" kapsamında Bitlis merkez, Hizan ve Mutki ilçelerinden gelen 70 çiftçiye Hizan Gayda Tarım Danışma merkezinde teorik ve uygulamalı eğitimler verilmeye başlandı. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden gelen teknik uzmanlar tarafından verilecek ve 2 gün sürecek eğitimin ilk gününde katılımcılara fıstık yetiştiriciliğiyle ilgili aşılama, budama, gübreleme, sulama gibi teknik bilgiler anlatıldı. Soru cevap şeklinde geçen eğitimin ikinci bölümünde çiftçilere Hizan'ın Koçyiğit köyüne bağlı Doyumlu mezrasında uygulamalı olarak Buttum ağaçlarında aşılamanın ve budamanın nasıl yapılacağı anlatıldı.
Hizan Kaymakamı Sedat İnci yaptığı açıklamada, “Kaymakamlığımız tarafından hazırlanan proje kabul edilerek 3 bin yabani formdaki fıstık ağacının menengiç (buttum) aşılama ve budaması yapılarak üretime kazandırıldı. Projenin başarılı geçmesi ve çiftçilerimizden gelen yoğun talep üzerine bu yılda DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte proje sunularak DAP İdaresi tarafından projemizin finanse edilmesini sağlayacağız. Projeyle 10 bin yabani formdaki fıstık ağacının budama ve aşılaması yapılarak üretime kazandırılacak. Projenin ilk aşaması olarak Bitlis Merkez, Hizan ve Mutki ilçelerinden gelen toplamda 70 çiftçimize Gayda Tarım Danışma Merkezimizde teorik eğitimler verilip ilçemiz Koçyiğit köyüne bağlı Doyumlu mezrasında ilgili uzmanlar tarafından uygulamalı eğitimler anlatıldı. Yapmış olduğumuz proje ile çiftçilerimize yeni gelir kaynağı oluşturacağız. Aşılaması yapılan yabanı formdaki bir ağaç dördüncü yılında verime geçerek ortalama 10 kilo meyve verecektir. Böylece dördüncü yılda 10 bin ağacın 100 bin kilo fıstık vereceği hesap edilirse her yıl 2 milyon TL'lik çiftçilerimize katkısı olacaktır. Bununda her yıl artarak devam edeceği düşünülürse ilçenin ekonomisi yükselecek ve ilçenin kaderi değişecektir" dedi.
Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz ise yaptığı açıklamada, Hizan Tarım Danışma merkezinde konu uzmanları tarafından 70 çiftçiye teorik ve uygulamalı eğitim verdiklerini söyledi.
Bitlis merkez, Hizan ve Mutki ilçelerinde dağlık arazi yapısına bağlı olarak yaygın bir şekilde menengiç (buttum) ağaçların yabani formları bulunmakta olduğunu ifade eden Korkmaz; "İl ve ilçe müdürlüğümüzce yapılan arazi çalışma ve analizleri sonucunda yabani menengiç (buttum) ağaçlarının üzerine fıstık aşısı yapılarak ekonomiye kazandırabileceği ve çiftçiye gelir sağlayabileceğini tespit ettik. Buna yönelik olarak öncelikle il müdürlüğümüzce bir proje hazırlandı. 2014 yılı içerisinde yaklaşık 3 bin menengiç ağacına aşı yapıldı. Bu yıl yaptığımız arazi tespitlerinde bu aşıların yaklaşık yüzde 85 oranında başarı sağladığı gördük. Projenin böyle başarılı yürümesi sonucunda daha geniş kapsamlı ikinci bir proje hazırladık. Proje kapsamında Bitlis merkez Mutki ve Hizan olmak üzere 10 bin menengiç ağacını fıstık ağaçlarına dönüştüreceğiz. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan gelen uzmanlar teorik ve uygulamalı eğitimler veriyor. Köylerimizde öncelikle aşı yapabilecek ustalarımızı yetiştiriyoruz" dedi.
10 bin ağaca fıstık aşılayarak bunların ekonomik verim çağı olan dördüncü yıldan sonra 20 bin fıstık ağacı almayı hedeflediklerini vurgulayan Korkmaz; “20 ton fıstıkta çitçiye 40 milyon TL civarında bir gelir olacaktır. Çiftçimize çok önemli bir gelir kaynağı sağlayacak. Projemiz, binlerce çiftçi için belki yeni bir gelir kaynağı olacaktır. Çiftçilerimize verdiğimiz eğitimler sayesinde bundan sonraki yıllarda kendi budamasını ve aşılamasını kendisi sağlayacaktır” diye konuştu.
Eğitime, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, Hizan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özgür Umut Ayaz, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından Uzman Serkan Yalçın, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Müdür Yardımcısı Haluk Rastgeldi, fıstık yetiştiriciliğiyle ilgili Uzman Yusuf Işık, Koordinasyon Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hakan Tekbaş, teknik personeller ve 70 çiftçi katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.