“Bu düzenleme 76 milyon için yapıldı”

“Bu düzenleme 76 milyon için yapıldı”
"Yapılan düzenleme herhangi bir kişiye ya da zümreye yönelik değil. Bu, 76 milyon için yapılan bir düzenleme. Çünkü 76 milyon insanın her birinin itibarı, onuru, haysiyeti var"

İnternet düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Meclis eski Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, "Yapılan düzenleme herhangi bir kişiye ya da zümreye yönelik değil. Bu, 76 milyon için yapılan bir düzenleme. Çünkü 76 milyon insanın her birinin itibarı, onuru, haysiyeti var" dedi

 

ANKARA - Meclis eski Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, internetle ilgili yeni düzenlemeye yönelik iddiaları yanıtladı. Söz konusu düzenlemeye ilişkin "yasak, sansür" gibi gerçeği yansıtmayan iddiaların ortaya atıldığını belirten Ünüvar, aynı tepkilerin 3 yıl önce "güvenli internet" sürecinde de yaşandığını anımsattı. Ünüvar, şu anda güvenli internet paketini 6 milyon kişinin kullandığını ifade etti. "Her internet düzenlemesinde maalesef 'sansür' algısı oluşturuluyor" diyen Ünüvar, söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını, aslında bu düzenlemelerin kişilik haklarının ihlalini önlemeye yönelik olduğunu kaydetti. 

Anayasa ve Türk Ceza Kanunu ilgili maddelerinin de bunu emrettiğini anlatan Ünüvar, bu nedenle söz konusu düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. İnternetin birçok fayda ile birlikte beraberinde bazı riskleri de getirdiğine işaret eden Ünüvar, bu risklerden birinin de internet üzerinde kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali olduğunu belirtti. Ünüvar, böyle bir duruma maruz kalan kişinin hakkının araması için imkanların sağlanması gerektiğini, internetle ilgili yapılan düzenlemenin de bu ihtiyacı karşıladığını dile getirdi.

“Sınırsız bir yetki verilmiyor"

Ünüvar, düzenleme ile ilgili ortaya atılan iddialardan birinin de TİB Başkanı'nın, internete erişimi engelleme konusunda sınırsız yetki verildiği yönünde olduğunu ifade etti. Böyle bir yetkinin söz konusu olmadığını kaydeden Ünüvar, şöyle devam etti: 

"Diyelim ki internette bir kişinin özel hayatı ile ilgili herhangi bir video, fotoğraf ya da haber yayına konulmuş ise mahrem bir bilgi ortaya konulmuş ise ve bu kişi de özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini düşünüyor ise bu internet içeriğinin sayfası, adres bilgileri ile birlikte TİB Başkanlığı'na başvurabilecek. TİB Başkanlığı da konuyla ilgili tedbir kararı alıyor. Yani TİB Başkanı'nın aldığı karar kalıcı bir karar değil. Yalnızca sulh ceza hakiminden gelecek karara kadar aldığı geçici bir tedbirdir. TİB Başkanı'ın erişimin engellenmesine ilişkin bir karar vermesi için bu yönde bir başvurunun olması gerekiyor. Yani TİB Başkanı kendiliğinden, herhangi bir internet sitesindeki bir konuyla ilgili erişimi engelleyemeyecek. Önemli bir ayrıntı ısrarla gözden kaçırılıyor. Mağdur olduğunu iddia eden kişi aynı zamanda sulh ceza hakimine de başvurmak zorunda. Hakim de 48 saat içinde kararını açıklamak durumunda.”

"Sosyal medya karartılmıyor"

İnternetle ilgili düzenlemelerin asıl amacının sosyal medyanın kararatılması olduğu yönündeki iddiaları da yanıtlayan Ünüvar, bunun da gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

İnternetle ilgili 2007 yılında yasa hazırlandığında Türkiye'de 4 milyon 609 bin abonenin bulunduğunu dile getiren Ünüvar, şimdi bu sayının 33 milyon 700 bine çıktığını söyledi. 

Türkiye'nin, sosyal medyanın yaygın kullanıldığı ülkelerden biri olduğuna işaret eden Ünüvar, 33 milyon Facebook, 12 milyon twitter abonesi bulunduğunu kaydetti. Ünüvar, internetin, sosyal medyanın bu kadar yaygın kullanıldığı bir ülkeyi; internetin olmadığı, sosyal medya uygulamalarının kullanılmadığı ülkelerle mukayese etmenin haksızlık olduğunu vurguladı. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.