Bu hastalık en çok kadınlarda görülüyor

Bu hastalık en çok kadınlarda görülüyor
"Genellikle de beyaz tenli kadınlarda, çocukluk ve genç erişkin dönemde görülüyor. Ancak kronik karaciğer hastalığı olan erkek hastalarda da oluşabiliyor"

Dermatoloji Uzmanı Dr. Canan Öztürk Aslan, küçük kan damarlarından oluşan bir sorun olan örümcek damarların en çok kadınlarda görüldüğünü belirterek, "Genellikle de beyaz tenli kadınlarda, çocukluk ve genç erişkin dönemde görülüyor. Ancak kronik karaciğer hastalığı olan erkek hastalarda da oluşabiliyor" dedi.

Haber Merkezi-Dr. Canan Öztürk Aslan yaptığı açıklamada, bu sorunun, ortada nokta şeklinde bir kızarıklık ve kenarlarında örümcek bacağı gibi damarsal uzantılar bulunduğundan dolayı "örümcek damar" olarak adlandırıldığını açıkladı. Sorunun, genellikle yüz, ön kol ve ellerde görüldüğüne dikkati çeken Aslan, "Örümcek damarlar daha çok kadınlarda ortaya çıkıyor. Genellikle de beyaz tenli kadınlarda, çocukluk ve genç erişkin dönemde görülüyor. Ancak kronik karaciğer hastalığı olan erkek hastalarda da oluşabiliyor" dedi.

Aslan, örümcek damarları artıran bazı nedenler bulunduğunu belirterek, bu nedenleri gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı, tiroid hastalığı, siroz ve viral hepatit gibi karaciğer işlevlerini bozup kandaki östrojen düzeyini artıran durumlar olarak sıraladı.

"Yüzde ve ellerde olursa çok rahatsız ediyor"

Dr. Aslan, örümcek damarların özellikle yüz bölgesinde ve ellerde görüldüğü için kişiyi kozmetik olarak rahatsız ettiğini vurgulayarak, sorunun tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:

"Eğer bu damarlar tedavi edilmezse 1.5 cm çapına kadar ulaşabiliyor. Bu oluşumların erken dönemde tedavi edilmesi, hem yapılacak işlemin seans sayısını, hem de komplikasyon riskini azaltacaktır. Gebelik ve çocuklarda oluşan lezyonların kendiliğinden gerileme eğilimi olabilir. Kendiliğinden gerilemeyen ve büyüme eğilimi olan lezyonlarda ise tedavi mutlaka gerekiyor. Elektro koter, radyofrekans koter ve lazer işlemleri örümcek damarlarda tedavi edici yöntemler olarak kullanılıyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.