Bu işte bir yanlışlık var!

Bu işte bir yanlışlık var!
Diyarbakır’da 3 yıl önce bugün, Belediye Eş Başkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınması sonrasında çıkan olaylarda gözaltına alınan 80 yaşındaki Adem Kalkan hakkında açılan davada karar çıktı. Kendisini gözaltına alan polislerin şikayeti üzerine açılan davada mahkeme, Kalkan'a ceza verdi.

Tigris Haber- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı, 26 Ekim 2016 tarihinde PKK'ye yönelik yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı. HDP’nin çağrısı üzerine Büyükşehir Belediyesi önünde Belediye Başkanları'nın gözaltına alınması protesto edilmiş, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu gruba polis müdahale etmişti. Çıkan olaylar sırasında 2 polis 80 yaşındaki Adem Kalkan’ı sert bir müdahale ile gözaltına aldı. 5 gün gözaltında kalan Kalkan, Savcılıktaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Ancak Kalkan’ı gözaltına alan polislerin şikayeti üzerine Savcılık soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında savcı 80 yaşındaki Kalkan hakkında, ‘Örgüt adına suç işlemek’, ‘Kamu görevlisine karşı görevi yaptırmamak İçin Direnme ve 2911 Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşlerine Muhalefet’ suçlarından cezalandırılması için iddianame hazırladı. Hazırlanan iddianame Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Polisin parmağını yaralamış

Geçtiğimiz aylarda Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında Savcı, Kalkan hakkında hazırladığı mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı verdiği mütalaasında, 26 Ekim 2016 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak ve Belediye meclis üyesi Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla belediye önünde toplanmaların olduğunu, Valilik kararıyla kentteki tüm açıklama ve protesto gösterilerinin yasaklandığına dikkat çekti. Savcı, sanığın katıldığı kanunsuz gösteri ve yürüyüşlerde sloganlar atılarak taşkınlık yapıldığı, güvenlik güçlerine taşlı saldırılar yapıldığı, grubun dağılması yönünde güvenlik güçlerinin uyarılarda bulunduğu, ancak yapılan tüm uyarılara rağmen sanığın güvenlik güçlerine direnerek olay yerinden ayrılmadığı belirtildi.  Güvenlik güçlerinin eylemcilere müdahale ettiği esnada sanığın bir polis memurunun parmağından yaralanmasına neden olduğu belirtilen iddianamede, bu haliyle sanığın ‘2911 sayılı’ kanunun 32’1 ve Türk Ceza Kanununun 265. Maddesinde yer alan ‘Görevi Yaptırmamak için Direnme’ suçlarını işlediği ifade edildi. Savcı bu nedenlerden dolayı sanığın, ‘2911 sayılı kanunun’ 32’1 ve Türk Ceza Kanunun 265 maddesi uyarınca cezalandırılmasına, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 53. Maddesi uyarınca da hakkında hak yoksunluklarının uygulanmasına, silahlı terör örgütü adına suç işlemek suçundan beraatına karar verilmesine talep etti.

Savcının hazırladığı mütalaaya karşı savunma yapan sanık Adem Kalkan, suçlamaları kabul etmediğini belirterek beraatını talep etti.

Müvekkilim protestoya katılmadı

Daha sonra söz alan sanık avukatı Mehmet Zülfü Dündar ise, “Mütalaanın aleyhe olan kısımlarını kabul etmiyoruz. Müvekkilim protesto yapan kişiler arasında bulunmuyordu. Başka bir yere giderken polis taraflından gözaltına alınmıştır. Polise herhangi bir müdahalesi yoktur. Pasif durumdadır. Bu nedenle müvekkilim hakkında her üç yönden de beraatına karar verilmesini talep ediyorum” dedi.

Mahkeme önce ceza verdi, sonra erteledi

Duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Adem Kalkan’ın ‘silahlı terör örgütü adına suç işlemek’ suretiyle örgüt üyeliği suçunu gösteren yeterli ve inandırıcı delil elde edilmediğinden beraatına karar verirken, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlerine Muhalefet etme suçunu işlediğini belirterek 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme verdiği cezayı 5 aya indirdi, sanığın yeniden suç işleyemeyeceği kanaatine varıldığından hükmün açıklanmasının geri bırakılmasından yararlanmasına karar verdi. Mahkeme,  Kalkan’ın kamu görevlisine karşı görevi yaptırmamak için direnme suçu nedeniyle 6 ay ceza verdi, cezayı 5 aya indirerek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti.

İlyas AKENGİN/ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.