Bu nasıl Çelişki

Bu nasıl Çelişki
Kürtçe eğitim vermek üzere Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta açılan okulların kapısına mühür vurulurken, Batman'da Suriyeli çocukların Arapça eğitim görmesi için iki okul açıldı.

BATMAN -  Açılan okulların bütün araç ve gereçleri de İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karşılandı. 


Anadilde eğitim hakkının engellenmesi üzerine KURDÎ-DER öncülüğünde Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta Kürtçe eğitim vermek üzere halk tarafından açılan okulların kapısına bir bir mühür vuran AKP hükümetinin, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) tarafından Suriye sınırındaki iller başta olmak üzere birçok ilde Suriyeli çocukların Arapça eğitim görmeleri için açılmasına izin verdiği okullara ikisi daha Batman'da eklendi. Pazaryeri mahallesinde açılan Dost Okulu ile Bahçelievler mahallesinde açılan Suriye Can Okulu'nun bütün araç gereç gereksinimleri de İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karşılandı. Özellikle Dost Okulu'ndaki eğitim araç gereçlerinin hepsinin yeni olması dikkat çekiyor. 

Her biri 3'er katlı binalarda kurulan okullarda eğitimlere 23 Eylül tarihinde başlanması beklenirken, verilecek ders müfredatı ile birlikte okutulacak kitapların tümü yine Suriye Geçici Hükümeti Talim ve Terbiye Bakanlığı tarafından belirleniyor.

Bu her iki okulda Kürtçe dili ise sadece seçmeli ders olarak isteyen öğrencilere öğretilecek.

'Araç ve gereçlerimizi Milli Eğitim Müdürlüğü karşıladı'

okullarında 300 çocuğun eğitim için kayıt yaptığını belirten Dost Okulu Müdürü Qamişlolu Fewaz Rawi, bütün ihtiyaçlarının İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karşılandığını söyledi. 
Eğitim görecek çocukların yaşlarının 6 ile 15 arasında değiştiğini söyleyen Rawi, bütün derslerin Arapça verileceğini ifade etti.

'Türkiye hükümetinin verdiği izinle okulu açtık'

Suriye Can Okulu Müdürü Amûdêli Usame Dawid ise, Türkiye hükümetinin verdiği izin belgesi ile okulu açtıklarını söyledi. 

 

celiski-2.jpg

Kendi topraklarında yaşayan her halkın, kendi diliyle konuşması ve eğitim görmesi gerektiğini dile getiren Dawid, dillerin yasaklanmasının halkların ilerlemesi önünde engel teşkil ettiğini ifade etti. Dawid, başlatılan barış ve çözüm sürecinde Kürtlerin bütün sorunları çözülmesi gerektiğini ve böyle bir süreçte Kürtçe okulların kapatılması doğru olmadığını da söyledi. Kürtçe dilinin önündeki bütün engellerin kalkması gerektiğinin altını çizen Dawid, ilkokuldan üniversiteye kadar Kürtçenin güvence altına alınması gerektiğini dile getirdi.Bilal Güldem(Diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.