Bu Tır çok su kaldırır

Bu Tır çok su kaldırır
Hatay’da durdurulan ve içinde mühimmat olduğu ileri sürülen TIR ile ilgili Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan olay yeri inceleme tutanağına göre yetkililer arasında görev çatışması yaşanmış.

Haber Merkezi-Mühimmat dolu olduğu iddia edilen TIR’la ilgili Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı tutanağa göre, olay Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanlığı’na gelen bir ihbarla başladı. Reyhanlı yönünden gelen 06 BR 8860 plakalı ve dorse plakası 06 DE 3290 olan TIR’ın Suriye’ye mühimmat taşıdığı arkasında eskortluk yapan Fiat Linea marka otomobil olduğu ihbarı üzerine araçların Karasu mevkiinde durdurulduğu savcılığa iletildi. Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu, Savcı Yunus Alkan olay yerine hareket ederken, durum TMK 10. Maddesi’yle Görevli Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman’a da bildirildi.

Tutanağa göre, araçta bulunanlar MİT personeli olduklarını beyan edip, taşıdıkları malzemelerin de ‘Devlet sırrı’ niteliğinde olduğunu bu nedenle arama yapılamayacağını ifade ettiler. Adana’dan yola çıkan TMK’dan yetkili Savcı Özcan Şişman aracın çevresinde güvenlik önlemlerinin alınmasını ve bekletilmesini istedi. Savcılık tutanağına göre, Kırıkhan İlçe Jandarma Bölük komutanı Yüzbaşı Kubilay Ayvaz’ı telefonla arayan İl Jandarma Alay komutanı, jandarmanın geri çekilmesi, MİT görevlilerinin ve araçların serbest bırakılması talimatını verdi. Ancak Yüzbaşı Ayvaz, komutanına; yetkinin savcıda olduğunu bu nedenle emri yerine getiremeyeceğini iletti.
Adana’dan yola çıkan Savcı Şişman beklenirken, Kırıkhan Kaymakamlığı’ndan olay yerine gelen bir görevli Hatay Valiliği’nin yazılı emrini Yüzbaşı Kubilay Ayvaz’a tebliğ etti. Valilik talimatında jandarmaların geri çekilmesi, TIR sürücüsü ve MİT görevlilerinin araçları ile serbest bırakılması yazılıydı. Konudan haberdar edilen Savcı Özcan Şişman’ın karşı çıkmasına rağmen Hatay Valiliği’nden gelen talimata uyularak araçlar ve MİT’çiler serbest bırakıldı.

Reyhanlı yönüne hareket eden TIR, Savcı Özcan Şişman’ın talimatıyla bu sefer Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından Muratpaşa mevkiinde durduruldu. TIR’ın ikinci sefer durdurulduğu yere giden Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcısı, güvenlik önlemlerinin alınmasından kısa süre sonra Savcı Özcan Şişman’ın olay yerine intikal ettiğini olay yerinde sadece Hatay Terörle Mücadele ekiplerinin olduğunu kaydetti. Savcı Özcan Şişman’ın olay yerine intikal etmesinin ardından tutanak tutan Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu ve ekibi ayrıldı. Olaya Savcı Şişman el koydu.

TIR, bölgedeki bir fabrikanın bahçesine çekilip sürücüyle birlikte TIR’da bulunan 1’i Suriye uyruklu 2 kişi de gözaltına alındı. Savcı Şişman, TIR’da arama yapılıp malzemelerin boşaltılması için talimat verdi. Ancak Hatay Valiliği’nden “Arama yapmayın” yazılı talimatı geldi. Bunun üzerine ekipler savcının arama talimatı yerine Valilik’ten gelen talimata uydu. Adli kolluğa arama yaptıramayan ve talimatı uygulanmayan Savcı Şişman, tutanak tutarak olay yerinden ayrıldı. Reyhanlı’dan yola çıkarak Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye geçeceği öğrenilen TIR, Reyhanlı’ya geri döndü. Yapılan araştırmada TIR’ın kişi adına kiralandığı, bu kişinin de insani yardım yapan bir vakıfla bağlantılı olduğu belirlendi. Reyhanlı’dan itibaren TIR’ı takip edip Kırıkhan’da durduran polislerin olay yerinde oldukları sırada gelen talimatla görevden alındığı öğrenildi. Ardından Terör ve Organize Şube’den görevli şube müdür yardımcıları ve bazı amirlerin de görev yerleri değiştirildi.

TIR’ın aranmasının, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in, Kırıkhan Kaymakamlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı’na gönderdiği resmi yazı ile engellendiği bildirildi. Yazıda şöyle deniliyor: “Muhtelif kanallardan Valiliğimize intikal eden bilgilere göre; MİT’e bağlı görev yapan personel ile araçlarının Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanlığı’nca alıkonulduğu anlaşılmaktadır. Bahsi geçen görevlilerin bağlı oldukları 2937 Sayılı Kanun’a göre personelin özel statüleri ve doğrudan Başbakanlık makamına bağlı olarak çalışmaları dolayısıyla usulüne uyulmaksızın alıkonulmaları cezai sonuç doğuracağından, ilgililerin kimliklerinin belirlenip serbest bırakılmalarını önemli rica ederim.”

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, Hatay’da önceki gece durdurulan TIR’la ile ilgili yaptığı açıklamada “BM olarak sınırı geçecek tüm yardım TIR’larının gümrük kontrolünden geçmesini istiyoruz” dedi. Geçen yıl Suriye hükümetinin bu konvoylarda ameliyat malzemeleri taşınmadığı yönünde ısrarcı olduğunu da hatırlatan Amos şunları söyledi: “Biz TIR’ların normal güvenlikten geçtikten sonra kontrol noktalarında gerekli evrak işlemlerinin yapılmasını ve bundan sonra serbest bırakılmasını istiyoruz. Bölgedeki mülteci kamplarının sınırdan daha uzak noktalara kurularak askeri kamp haline gelmesine engel olunmasını da istemiştik

İçişleri  Bakanı Efkan Ala, Reyhanlı’da sınıra yaklaşırken jandarmanın durdurduğu TIR’da Türkmenlere gönderilen yardım malzemelerinin bulunduğunu söyledi. Ala, Meclis Genel Kurulu’nda yemin etmesinin ardından gazetecilerin ısrarlı sorularıyla karşılaştı. Ala, “Orada Türkmenler var. Türkmenlere giden yardımlar var, insani yardımlar” dedi. Gazetecilerin ayrıntıyla ilgili peş peşe gelen soruları üzerine Ala, kızgın bir ifadeyle “Herkes işini bilecek. Siz içini biliyor musunuz?” diyerek ayrıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da gelişmeler üzerine gümrük ekiplerinin TIR’ı x-ray cihazından geçirdiklerini ve bir rapor hazırlandığını açıkladı. Yazıcı, “Son zamanda artık biz ihbar yoksa da genelde x-rayden geçiriyoruz. Arazide silahlar yakalanıyor, sanki Türkiye’den geçmiş gibi yayınlar yapılıyor. Buna karşı bir yöntem olarak geliştirdik, yani kendimizi korumak amacıyla. İhbar yoksa da x-rayden geçiriyor. Ama bu olayın gümrüklü alakası yok, İçişleri Bakanlığ’nın görev alanı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.