Bu yaşta askerlik mi olur ?

Bu yaşta askerlik mi olur ?
Nüfus cüzdanında yaşı 65 ancak gerçek yaşı 80'e yakın.

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Lice ilçesi nüfusuna kayıtlı 65 yaşındaki Zeynel Yalçıner hakkında Genelkurmay Başkanlığı Adana Askeri Hastanesi skandal bir karara imza attı. 2013 yılı içerisinde zorunlu askerlik süresinin 15 aydan 12 aya indirilmesinin hemen ardından "asker kaçaklarının" GBT sistemine işlenmesi ve yakalandıktan sonra askerlik şubesine teslim edilmeleri noktasında geçtiğimiz aylarda Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile İçişleri Bakanlığı arasında bir protokol imzalandı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Asker kaçağı durumundaki 600 bin kişiyi yakalayıp teslim etmek gerekir" açıklamasının ardından imzalanan protokolle birlikte polislerin GBT kontrolleri de ikiye katlandı. Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 27 Kasım günü polis tarafından yapılan GBT kontrolü sırasında 65 yaşındaki Zeynel Yalçıner'in "asker kaçağı" olduğu ortaya çıktı. Zeynel Yalçıner, kontrolün ardından askere gönderilmek üzere Hatay Dörtyol Askerlik Şubesi'ne teslim edildi. Askerlik Şubesi, Yalçıner'i buradan Adana Askeri Hastanesi'ne sevk edildi, ancak askeri hastane filmlere konu olacak bir karara imza atarak Yalçıner hakkında "Sağlam, askere elverişlidir" raporu verdi. 

Zorla götürülmenin cezası 47 bin TL  

Nüfus kayıtlarına göre 65 yaşında olan ancak gerçek yaşının 80'e yakın olan Yalçıner, buradan 15 gün içerisinde askeri birliğe teslim olması yönünde imzalatılan tutanakla serbest bırakıldı. Bu süre içerisinde teslim olmaması durumunda  zorla askere götürülecek. Yalçıner, bu süre zarfında askerlik işlemlerini tamamlayıp en yakın askerlik şubesine başvurmaması halinde ise, hakkında "Askerlik Kanunu ve Askeri Ceza Kanunu"nun ilgili maddeleri uygulanacak ve bu kapsamda zorla askere götürülmenin yanından yaklaşık 47 binTL  para cezası ile cezalandırılacak. 

'Askerlikle ilgili bir belge gelmedi'

İlerleyen yaşıyla birlikte başta kalp ve akciğerler olmak üzere birçok rahatsızlığı olan Yalçıner, iki kez de safra kesesinden ameliyat oldu. Bu yaşta bu kadar rahatsızlıkla yaşama zor tutunduğunu söyleyen Yalçıner, "2005 yılında kimliğimi çıkardım, o gün hiçbir şey söylemediler askerlik için. 3 oğlum gitti ama beni şimdi yakalayıp götürüyorlar. Bana şu ana kadar askerlik için en ufak bir belge gelmedi" diyerek, zorla askere götürülmesi karşısında ne yapacağını bilemez bir durumda olduğunu söyledi. 

'Devleti bu yaşımla ben mi koruyacağım'

Bu yaşında niçin askere götürüldüğünü bilemediğini söyleyen Yalçıner, "Beni bu yaşamı rağmen götürseler evdekilere kim bakacak. 30 yıldır geziyorum kimse bir şey demedi ama geçen gün tuttular zorla beni askere gönderecekler. Verilen para cezasını da zaten ödeyecek bir durumda değilim" diye belirtti. Yetkililerden ve insan hakları savunucularından yardım çağrısında bulunan Yalçıner, " Devleti bu halimle, bu yaşımda ben mi koruyacağım. Beni götürüp ne yapacaklar askere gittim diyelim ne yapacağım orada ben" diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.