Bu yıl buğday üretiminde yüzde15-30 arası düşüş olacak

Bu yıl buğday üretiminde yüzde15-30 arası düşüş olacak
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, son dönemde yaşanan kuraklık ve iklim değişiklik nedeniyle 2014 yılı buğday üretiminde yüzde 15 civarında kayıp oluşacağını söyledi.

Çiftçi, buğday için son derece önem arz eden ilkbahar yağışlarında da sorun yaşanması durumunda verim düşüşünün yüzde 30'lar düzeyine çıkabileceği uyarında bulundu.

'Yağışın düşüşü periyod için önem teşkil ediyor' 

Türkiye'de işlenen tarım alanlarının yüzde 56'lık kısmında, tahıl ekimi yapıldığını kaydeden Çiftçi, tahıl üretimin yüzde 60'ının da buğdaydan oluştuğunu söyledi. Yeni tarım yılının 2013 Ekim ayı itibariyle başladığını anımsatan Çiftçi, mevsim itibariyle en yaygın ekimi yapılan tarım ürünlerinin ise serin iklim tahılları olduğunu kaydetti. Yine TUİK geçen yılki verilerine göre Türkiye'de, mevcut buğday ekim alanlarının yüzde 25'inde sulu tarım, yüzde 75'inde ise kuru tarım yapıldığını aktaran Çiftçi, "Buna karşın mevcut tahıl üretiminin yüzde 37'si sulu tarım arazilerinden elde edilirken, yüzde 63'ü de kuru tarım arazilerinden yapılıyor. Buğday tarımının önemli bir bölümün kuru tarım üzerinde yapılıyor olmasından dolayı bu alanlara düşen yağışın miktarı, şekli ve periyodu büyük önem arz etmektedir" dedi.

'Yaz aylarında susuzluk çekeceğiz'

Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün, kuraklığı, üç safhada incelediğini, bunların da meteorolojik, tarımsal ve hidrolik kuraklık olduğunu kaydeden Çiftçi, "Bitkilerin su ihtiyacını karşılayacak miktardaki suyun toprakta bulunmadığı süreler tarımsal açıdan kurak olarak geçmektedir" diye kaydetti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.