Büyükşehir’den istihdam çalıştayı

Büyükşehir’den istihdam çalıştayı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve 12 belediyenin Ağustos 2014’ten bu yana yürüttüğü İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) kapsamında “Diyarbakır Dezavantajlı Gruplar Özelinde İşgücü Piyasası Analiz Raporu Çalıştayı düzenlendi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve 12 belediyede Ağustos 2014’ten bu yana yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) kapsamında Diyarbakır Dezavantajlı Gruplar Özelinde İşgücü Piyasası Analiz Raporu Çalıştayı düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Liluz Otel’de yapılan çalıştaya, Diyarbakır Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Semra Kıratlı, kentte bulunan kurum ve kuruluş yöneticileri ileproje kapsamında olan dezavantajlı gruplar katıldı.

 

İstihdamın sağlanması hedefleniyor

 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, projenin temel amacının dezavantajlı grupların istihdamının sağlanması olduğunu belirterek, projeyle birlikte dezavantajlı grupların teknik anlamda desteklendiğini söyledi. Projenin 12 il ve ilçe belediyesinde uygulandığını kaydeden Sevinç, “Kentimizde yaşanan olaylardan dolayı projede bazı aksaklıklar yaşandı. Şuanda projemizi hızlı bir şekilde devam ettirip sonlandırma noktasında çalışmalarımız sürüyor” dedi.

 

Sadece İŞKUR’a kayıtlı 50 bin 773 işsiz var

 

Türkiye Belediyeler Birliği eğitmeni Özlem Yurdanur, projenin geldiği aşama, dezavantajlı gruplara verilen teknik destek ve kurumlar arasında koordinasyona ilişkin sunum yaptı.

 

Yurdanur’un ardından Diyarbakır Dezavantajlı Gruplar Özelinde İşgücü Piyasası Analiz Raporu’nu açıklayan Türkiye Belediyeler Birliği İstihdam Uzmanı Nurgül Öğüt, 2015’te Diyarbakır’da İŞKUR’a kayıtlı 50 bin 773 işsizin bulunduğunu söyledi. En fazla işsizin 20-24 yaş aralığında yüzde 59 erkek ve yüzde 41 ile kadınların oluşturduğunu kaydeden Öğüt, Diyarbakır’da engelli çalıştırma zorunluluğu bulunan 130 işyerinin bulunduğunu, toplam 862 engellinin İŞKUR’a başvurduğu, 122’si geçici 185 kişinin işe yerleştiğini kaydetti.  Roman topluluklarının, istihdama erişimde çok ciddi engellerle karşı karşıya bulunduklarını vurgulayan Öğüt, bazı Romanların kimliği açığa çıktığında işlerini kaybettiklerini dile getirdi.

 

Çalışma alanları yaratılmalı

 

Engelli bireylere özel atölyeler geliştirerek ve girişimcilik programları ile çalışma alanlarının yaratılması gerektiğini açıklayan Öğüt, bunun öncülüğünü ise Büyükşehir Belediyesi ile kurum ve kuruluşların yapmasının önemine değindi. Romanların istihdamda yer almaları için eğitim ve beceri eksikliklerinin giderilmesini gerektiğini belirten Öğüt, çocuk işçiliğinin önlenmesinde en önemli rolün aileye düştüğünü ifade etti. Engellilerin işe alımında sağlanan teşviklerin çocuk işçilerin ebeveynleri içinde sağlanmasını oldukça önemli olduğunu aktaran Öğüt, aynı zamanda evde üretimin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

 

Veri tabanı oluşturuldu

 

Projeye 2014 Ağustos ayında başladıklarını ifade eden Büyükşehir Belediyesi İSKEP Koordinatörü Selda Aydın, şuana kadar geldikleri aşamada ilk olarak veri tabanını oluşturduklarını dile getirerek, veri tabanında çalışan çocuk, engelli ve Romanlar olmak üzere 375 kişinin bulunduğunu söyledi. Aydın, 375 kayıtlı bireye şuana kadar çeşitli eğitimler verdiklerini belirterek,“Bunun dışında yakın zamanda oryantasyon ve bilgisayar eğitimleri de verilecek. Ayrıca İSKEP’in gelişimi için de çeşitli toplantılar ve çalıştaylarda düzenledik. Bugün yapılan çalıştayda bunun bir ayağıdır. Bundan sonra engellilerin eğitimine yönelik girişimlerimiz ve çalıştaylarımız olacak. Kapanış ve yerel medya seminerleri etkinlikleri düzenleyeceğiz. Proje tamamen Ağustos ayında tamamlanacak, herhangi bir aksaklık yaşanması durumunda Ekim ayına da sarkabilir. Bizlerde bu süreç içinde bütün faaliyetlerimizi tamamlamaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

Çalıştay, öğleden sonra çeşitli kurum ve kuruluşların yaptıkları sunumlarla sona erdi.

23 ayda tamamlanacak

Proje Belediyemiz dışında Bursa, Kahramanmaraş, Kayseri, Şanlıurfa, Trabzon ve Van Büyükşehir Belediyeleri ile Kars Belediyesi, Ankara-Keçiören, Ankara-Altındağ, Mersin-Toroslar ve Bursa YıldırımBelediyesi ile eş zamanlı olarak yürütülüyor ve 23 ay içinde tamamlanması hedefleniyor.

Haber:Ali VURANEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.