Büyükşehir’in tarımsal altyapı çalışmaları sürüyor

Büyükşehir’in tarımsal altyapı çalışmaları sürüyor
Büyükşehir’in tarımsal altyapı çalışmaları sürüyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelerde tarımsal altyapıyı geliştirmek ve köye dönüşleri sağlamak amacıyla Lice, Hani, Silvan ve Kulp’ta 27 bin 595 metrelik sulama kanalı yapıyor. Çalışmayla 2 bin 824 dekar arazinin suya kavuşması, üretim ve ürün çeşitlerinin artması hedefleniyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, Doğduğum Yerde Doymak İstiyorum Projesi kapsamında Kulp, Lice, Silvan ve Hani ilçelerinde toplam 27 bin 595 metre sulama kanalı inşa ediyor.

1 milyon 619 bin 104 liraya mal olacak proje kapsamında, Lice ilçesinin Yorulmaz ve Şenlik Mahallesi’ne 13 bin 480 metre, Hani’nin Yukarı Turalı Mahallesi’ne 3 bin 85 metre, Kulp ilçesinin Dolun Mahallesi’ne 3 bin 150 metre, Silvan’ın Ormandışı Mahallesi’ne ise 4 bin 250 metre sulama kanalı inşa edilmeye başlandı. Çalışmalar Kulp ve Hani ilçesinde tamamlanırken, Silvan ve Lice Şenlik Mahallesi sulama kanalının yüzde 90’ı bitirildi. Lice Yorulmaz Mahallesi’nde ise bu ay başında start alan çalışmaların kasım ayında tamamlanması hedefleniyor.

Sulama kanallarıyla Lice Yorulmaz Mahallesi’nde bin 50 dekar, Şenlik Mahallesi’nde 600 dekar, Kulp Dolun Mahallesi’nde 534 dekar, Silvan Ormandışı Mahallesi’nde 340 dekar ve Hani Yukarı Turalı Mahallesi’nde 300 dekar olmak üzere toplam 2 bin 824 dekar tarım arazisinin suya kavuşması, 730 hanenin sulama kanallarından faydalanması amaçlanıyor.

 

 ‘Mahallelere dönüş ve ürün deseninde artış olacak’

 

Çalışma hakkında bilgi veren Yerel Ekonomiye Geliştirme Daire Başkanlığı Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Şube Müdürü Gülbahar Bozarslan Tunç, inşa ettikleri sistemle birlikte toplamda 2 bin 824 dekar alanın suya kavuşacağını kaydetti. Sulama sistemlerinin devreye girmesiyle birlikte yeniden mahallelere dönüşün ve ürün deseninde artışın olacağına dikkat çeken Tunç, tarımsal altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından bu köylerde ürün deseni üzerine çalışma başlatılacağını açıkladı.

Kulp’un Dolun Mahallesi’nde tamamen kapalı sistem sulama kanalı inşa edildiğini ifade eden Tunç, “Sulamanın yapılabilmesi için 74 adet vana yaptık. Vanaları koruma altına almak için de 74 adet kapaklı rögar yaptık. Bu sistem bir ilk olacak. Bundan sonra çiftçi basınçlı suyu araziye almak için destekleme de alabilecek.”dedi.

 

‘Çalışmanın bir ayağı da kooperatif’

 

Çalışmanın bir diğer ayağının üreticiyi kooperatifleştirmek olduğunu dile getiren Tunç, “Bütün köylerdeki üreticiler birleşip kooperatifleştiği zaman ürettiği ürünü taze, temiz ve doğal bir şekilde tüketiciye ulaştırabilecek. Şu an Diyarbakır’a dışarıdan gelen sebze ve meyveler tüketiliyor. Bizler bu çalışmaları tamamladıktan ve üreticiler kooperatifleştikten sonra üretici ürününü kentte getirebilecek.” şeklinde konuştu.

 

‘Yerel tohumu üreticiye dağıtacağız’

 

Kent dışından gelen sebze ve meyvelerin çoğunda yoğun şekilde gübre ve ilaç kullanımının olduğunu aktaran Tunç, arazilerin suya kavuşmasıyla birlikte buradaki üretimin doğal ve temiz olacağına vurgu yaptı. Tunç, üretimin yerel tohumlarla yapılacağını ifade ederek, yerel tohumları üreticiye dağıtacaklarını söyledi.

Haber: Ali VURANEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.