BYEGM’den ‘Göç ve Mültecilik’ semineri

BYEGM’den ‘Göç ve Mültecilik’ semineri
Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün Antalya’da düzenlediği ve iki gün süren ‘göç ve mültecilik’ semineri sona erdi.

 Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni İlyas Akengin’in katıldığı seminerde mültecilerin hakları, haber yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar ve yaşam konuları ele alındı.

Birleşmiş Milletler temsilcileri, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ve Türkiye’nin her şehrinden yerel gazetecilerin katıldığı seminerde göç ve mülteci konusu masaya yatırıldı. Yerel Gazete sahiplerinin katıldığı seminere, gazetemizin genel yayın yönetmeni İlyas Akengin’de katıldı.

Dakikada 20 kişi ülkesini terk ediyor

Seminerin açılışında konuşan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, dünya genelinde her dakikada 20 kişinin ülkesini terk ettiğini belirterek şu anda 65,6 milyon mülteci bulunduğunu söyledi.

 

 

Türkiye’de 3,6 milyon mülteci var

Dünyada en fazla mülteciye Türkiye’nin ev sahipliği yaptığını da vurgulayan Kavlak, “Türkiye’de 3,6 milyon mülteci var. 3,2 milyonu Suriyeli, diğer 400 bini de Afgan, Irak, İran ve Somali ülkelerinden. Türkiye’deki mültecilerin yüzde 70’i kadın ve çocuklardan oluşuyor” dedi.

30 milyar dolar harcandı

Türkiye’deki mülteciler için bugüne kadar 30 milyar dolar harcandığına dikkat çeken Kavlak, Türkiye’nin eskiden mülteciler açısından geçiş ülke konumundan hedef ülke konumuna geldiğini dile getirdi. Göç ve mülteci haberlerinde basının önemli bir rolü olduğunu kaydeden Kavlak, “Basın nasıl bakıyorsa vatandaş da öyle bakıyor” dedi.

Yoğun ilgi gösterildi

Seminerin öğlenden sonraki bölümünde Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden konuşmacılar mültecilerin medyada koruma ve ihtiyaç odaklı temsili, Uluslararası göç örgütü de kamuoyunda göçmen algısı konularını masaya yatırdılar. İki günlük seminer önceki gün sona erdi.

Solmaz’dan Diyarbakırlı gazetecilere sürpriz ziyaret

Öte yandan programın son gününde geçtiğimiz yıl Diyarbakır’da görev yapan ve Antalya Cumhuriyet Başsavcılığına atanan Ramazan Solmaz, seminerin yapıldığı otele gelerek Diyarbakırlı gazetecileri ziyaret etti.

(Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.