Çalgıcıların sahte para isyanı

Çalgıcıların sahte para isyanı
Düğün salonlarında yapılan düğünlerde atılması için tezgahlarda 100 tanesi 5 liradan satılan sahte dolarlar, düğün salonu çalışanlarını ve çalgıcılarını isyan ettirdi.

DİYARBAKIR - Son zamanlarda hemen her düğünde sahnede oynayanların üzerine atılması için başlayan 1 dolarlık sahte banknot modası, düğün çalgıcılarını bezdirdi. Hemen her yerde kolayca bulunabilen ve tezgahlarda destesi 5 liradan satılan sahte dolarlara yönelen vatandaşlar, çalgıcıları ayağa kaldırdı.

Yaklaşık 35 yıldan bu yana Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde mahalle, köy ve salonlarda düğünler yapan müzisyen Cihan Uğur, "İcra ettiğimiz sanatımızın tadı tuzu kalmadı. Sahte dolarlar piyasaya çıktığından bu yana adeta perişan olduk. Şimdiki düğünlerin eskisi gibi havası, tadı ve tuzu maalesef kalmadı. Eskiden 2-3 gün süren mahalle düğünleri yapardık. Düğün sahipleri veya misafirler oynayanların üzerine o coşkuyla gerçek paralar atarlardı. Rızkımızı bu şekilde kazanır geçimimizi yapardık. Zaman ilerledikçe o günlerce süren mahalle düğünleri yerini birkaç saatlik süren salon düğünlerine bıraktı. İşin en vahim tarafı ise sahneye atılan nakit liraların yerini 1 dolarlık sahte nakit paralar aldı. Düğüne gelen misafirlere yanımızda bulundurduğumuz gerçek nakit doları bozdurup bir nebze de olsa geçimimizi sağlayabiliyorduk. Ancak ne zaman ki sahte dolarlar icat oldu deyim yerindeyse mertlik bozuldu. Çünkü bu sahte dolarlar hemen her yerde birkaç liraya temin edilebiliyor. Eskiden salonda bizlerden dolar bozduran vatandaşlar şimdi ise dışarıdan getirdikleri sahte dolarları havaya saçıyor. Saatlerce emek verdiğimiz bir düğünün sonunda zararlı çıkan biz oluyoruz. Emeğimiz bir anda heba oluyor. Eve ekmek götüremez hale geldik" dedi. 


Piyasada rahatça dolaşan sahte dolarların suç niteliği taşıması gerektiğini ifade eden Cihan Uğur, "Piyasaya sürülen bu sahte banknotlar çok düşük fiyatlara satılıyor. Bu öncelikle emeğe saygısızlıktır. Düğün ortamını şenlendirmek için çalışan müzisyenlerin geçimi düğün sırasında atılan paralardan sağlanıyor. Düğünlerde sahneye atılan paralar sahte olunca bizlere hiçbir getirisi olmadığı gibi emeklerimiz de heba oluyor. İnanıyoruz ki, emniyet birimlerimiz bu geçersiz sahte paraları basanlar ve bunu bu şekilde düğün parası adı altında halka, düğün sahiplerine ve düğüne giden misafirlerine pervasızca satan kişiler hakkında gerekli yasal müdahaleyi yapacaktır" diye konuştu. 
 

Emeklerinin heba olmaması için vatandaşlara seslenen Uğur, "Lütfen müzisyenlere bahşiş olarak attığınız paraların onların ve ailelerinin geçim kaynağı olduğunu unutmayınız. Halkımızdan tek isteğimiz, sizlerin en mutlu gününde şarkılarıyla eşlik eden müzisyen arkadaşlarımıza gereken değeri vererek sahte para atmayın" şeklinde konuştu. 
 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.