Çalışma ve Sosyal Hayatımız Sil Baştan Değişiyor

Çalışma ve Sosyal Hayatımız Sil Baştan Değişiyor
Hükümet, çalışma yaşamı ve sosyal güvenlikle ilgili devrim niteliğinde bir paket hazırlıyor.

Emekliden gündelikçiye, esnaftan taşeron işçiye kadar geniş bir kesimi yakından ilgilendiren düzenlemeler, Başbakan Erdoğan’ın onayı alınarak yaşama geçirilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışma yaşamında atılacak adımlara ilişkin önemli mesajlar verdi.

2 kişi çalıştır primden kurtul

2 kişi istihdam eden emekliden destek primi almayalım diyoruz. Böylece yüzde 15 destek primi vermeyecek. Bu kapsamda olan 160 bine yakın kişi var. Konuyu Başbakan'la da görüşeceğiz. İstihdamı da teşvik etmiş olacağız. Düşünün sadece bir kişi çalıştırsa 4-5 kişilik ailenin geçindirilmesi anlamına geliyor. Genç emeklilik 15-20 yıl sonra tarihe karışacak.

Yaşı dolup prim eksiği olanlar

Yaşını doldurup prim günü eksik olanlar konusu da gündemde. Birçok konu gibi bu da inceleniyor. Ancak önüme gelen bir çalışma yok.

1.3 milyon kişiye sağlık hizmeti

Bugün 22 milyar lira Bağ- Kur alacağı var. Yıllarca biriken kronik bir alacaktan söz ediyoruz. Vatandaş, esnaflığı, ticareti bırakalı yıllar olmuş ama borcu var. Sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyor. Yeni düzenleme ile primi, hizmet süreleri donduruluyor. Böylece 1 milyon 300 bin kişi sağlık hizmetinden yararlanabilecek.

Kıdem gündeme alınmalı

Kıdem tazminatı, 657 sayılı Yasa gibi konularda siyasi süreç çok önemli. O yüzden 2015'te kim göreve gelirse bu konuları hemen gündeme almaları gerekiyor. Kıdem konusunda yüzde 100 çalışan lehine bir düzenleme öngördük.

İlk atamaya 3 yıl zorunluluğu

Kamu çalışanları konusunda bir dizi yeni adım atılacak. İlk atanacak memurlar gittiği yerde 3 yıl kalacak. kariyer mesleğe atananlar konusunda da düzenleme yapılacak. Örneğin bir uzman yardımcısı sınırsız bir şekilde başka kurumlara geçiş yapabiliyordu. Bu da ciddi sıkıntılara neden oluyordu. Şimdi Hazine'den Maliye'ye geçerse başka yere gitmeyecek. Kadrosu orada sabit kalacak.

Taşeronda keyfilik bitiyor

Bugün kamuda 200 bin işçi var, 700 bin taşeron var. Kamuda taşeron çalıştırmada bir keyfilik var. Asıl işçi ile alt işveren işçisi arasında karmaşık bir durum var. Bunun netleşmesi gerekiyor. Çalışmayla kamuda bir çizgi çekilecek. Hangi işlerin asıl, hangilerinin hizmet alımı şeklinde olacağının tasnifini yapacağız. 'Kamuda şu işleri yapanlar asıl işçi olacak' diyeceğiz. Böylece bir hemşire, taşeron işçi olarak çalıştırılamayacak. Bakıyorsunuz kamuya temizlik elemanı alınıyor ancak başka işlerde çalıştırılıyor. Muvazaalı bir işlem söz konusu oluyor. Taşeron işçinin de izin hakkı, 3 yıl güvencesi, kıdemi olacak. bugün bakıyorsunuz Karayolları'nda 3 bin TL maaşlı işçi var, bir de aynı hizmeti veren 900 TL alan taşeron işçisi var. Bu son bulacak. Özel sektörde de asıl işverene sorumluluk yükleniyor. Örneğin; bir işyeri taşeron şoför çalıştırıyor. Firması şoförün maaşını ödemediğinde asıl işveren önce işçinin maşını verecek.

Gündelikçiye formül bulundu

Türkiye’de evde çalışanların sayısı çok yüksek (1 milyon). Kadınlar ve mevsimlik işçilerin istihdam bürosu üzerinden temin edilmesi gündemde. Bürolar etkin hale getirilecek. Böylece 5 gün farklı evde çalışanların sigortası da yatmış olacak. Bu kişilerin kaydı istihdam bürosunda olacak. Diyelim 100 TL'ye geliyor, bunun 20 TL'sini büro alacak. Mevsimlik işçilerin de istihdam bürosu vasıtasıyla gelmesi daha sağlıklı olacaktır. Sektörde kayıt dışılığın da önüne geçilmiş olur. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.