CAMİLERİN ELEKTRİĞİ VATANDAŞA FATURA EDİLİYOR

CAMİLERİN ELEKTRİĞİ VATANDAŞA FATURA EDİLİYOR
Diyarbakır’da camilerde kullanılan elektrik, haftalık Cuma namazlarında toplanan paralarla vatandaşlardan toplanıyor. İl Müftüsü İşliyen, bunun camilerde kullanılan ısıtma ve soğutma giderlerinden kaynaklandığını söyledi.

Müftü İşliyen, kurban eti için de “Şov ve gösteriş dinen caiz değil” uyarısında bulundu.

Meğer Elektrik Ve Su Ücretsiz Değilmiş

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Diyarbakır’da da yıllardır Cuma namazlarından sonra vatandaşlardan ve cami cemaatinden, camiler ve Kur’an kurslarının ihtiyaçları, giderleri için para toplanıyor. Bu işlem Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği yetki ile çağrı yapan imamlar tarafından yine cami dernekleri aracılığıyla yapılıyor. Elektrik ve su giderlerinin ücretsiz olduğu bilinir ancak gerçek öyle değil. Elektrik ve su giderlerinin sadece bir kısmı ücretsiz olup önemli bir kısmı fatura edilerek vatandaşlardan toplanan paralarla tahsil ediliyor.

 

‘Sadece Aydınlatma Ücretsiz, Soğutma ve Isıtma Ücretli’

Cami cemaatlerinden gelen bu eleştirileri Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen’e sorduk ve çarpıcı cevaplar aldık. İşliyen,”Camilerde temel ihtiyaçlar için kullanılan suyun ücreti alınmıyor. Ancak cami çevresinde Kur’an Kursu ve lojman gibi yapılar varsa bunların su ücreti alınıyor.Bu yıllardır böyledir.Elektrikte de aynı durum söz konusudur. Aydınlatma ihtiyacı için kullanılan elektrik ücretsizdir.  Ancak ısıtma, soğutma başta olmak üzere diğer alanlarda kullanılan elektriğin ücreti alınıyor” dedi.

‘Vatandaşlardan Gönüllü Olarak Alınıyor’

Bu giderlerin gönüllü şekilde vatandaşlardan toplandığını ifade eden İşliyen,” Bu giderler de yıllardır vatandaşlarımız ve cami cemaati tarafından karşılanmaktadır. Bunu ‘Diyanet, cami hizmetlerine yeterli desteği vermiyor’ diye yorumlamak yanlıştır. Diyanet, cami yapımından cami hizmetleri ve giderlerine kadar birçok alanda üzerine düşeni yapıyor. Yetersiz kaldığı alanlarda da hayırseverlerden destek istiyor. Cuma namazları sırasında yardım isteyen imamlar, sonuçta bunu vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alabilmesi için yapıyor” diye konuştu.

‘Cami Eksikliği İmar Planından Kaynaklanıyor’

Müftü İşliyen, yeni yerleşim alanlarında yaşanan cami eksikliğinin de geçmiş dönem belediyelerinin yaptığı imar hatalarından kaynaklandığını ifade etti. İşliyen,”Diyarbakır’da bazı yeni yerleşim alanlarında cami ve Kur’an Kursu sorunu var. Bu konudaki eksikliğin farkındayız. Bunun nedeni belediyelerin imar planlarında yaptığı hata ve eksiklerdir. Geçmiş dönemlerde maalesef belediyeler bu sorunu yaratacak planlama hataları yapmıştır. Biz bu konuda müdahil olduk. Belediyelerle görüşmeler yaptık. Belediyelerin kayyumlara devredilmesinden sonra sorun çözüldü. Şu an yeni yerleşim alanlarında birçok cami ve Kur’an Kursu inşaatı başlamıştır. Yakın zamanda bu sorun tamamen çözülmüş olacaktır” dedi.

 

 

‘Kurban Kesmeyi Yaygın Hale Getirmeliyiz’

Vatandaşları Kurban konusunda duyarlı olmaya davet eden İl Müftüsü İşliyen, gösteriş ve şov içerikli davranışlardan kaçınılmasını istedi. İşliyen,”Kurban teslimiyetin ifadesidir. Kurbanın amacı kan dökmek, hayvanın etinden ve derisinden istifade etmek değildir. Kurbanın amacı, cenabı hakkın rızasını kazanmak için malımızdan hatta canımızdan vazgeçebileceğimizi göstermektir. Mezhebimiz ve meşrebimiz ne olursa olsun öncelikle kurbanlarımızı kesmeliyiz. İmkanımız varsa maddi durumumuz yerinde ise  bu ibadeti yerine getirmeliyiz. Şafi mezhebinde kurban kesmek önemli bir sünettir. Bayram namazı ve teravih namazı neyse kurban kesmek de o derece önemlidir.

‘Riya Ve Gösterişten Kaçınılmalı’

Kurbanı kestikten sonra sünnetteki ölçüye göre davranmalıyız. Fakirlik, açlık ve benzeri durumlar varsa kurbanı daha farklı dağıtmak gerekebilir. Fakirle zenginin arasında mesafenin fazla açılmadığı dönemlerde kurbanın bir kısmı dağıtılabilir, bir kısmı da evde bırakılabilir. Alimler bunun bir ölçüsünü ortaya koymuşlardır. Kurbanı dağıtırken riya ve gösteriş olmaz, bu dinen caiz değildir. ’Kişinin niyeti amelinden hayırlıdır’ diye buyuruyor peygamberimiz. ’İnsanlar ne kadar hayırsever olduğumu görsün’ diye gösteriş yaparsan Allah katında bunun mükafat ve ecri olmaz” diye konuştu.

‘Vekaletle Kurban Dünyanın Yoksul Bölgelerini Sevindirecek’

İşliyen, çeşitli nedenlerden dolayı kurban kesemeyen vatandaşların vekaletle kurban kestirmesinin dinen caiz olduğunu, bu durumun yurt içi ve yurt dışında mağdur insanları mutlu edeceğini dile getirdi. İşliyen,”Çeşitli nedenlerden dolayı evde kurban kesemeyen vatandaşlar güvenilir kuruluşlar ve kişiler aracılığıyla yurt içinde yurt dışında vekaletle kurban kestirerek yoksul ve fakirlere dağıtılmasını sağlayabilirler. Bu aynı zamanda güzel bir hayırdır. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı’nın bu konularda çalışması var. Geçen yıl bu yolla 500 bin kurban kesimi yapılmıştır. Bunun yaklaşık 250 bini Diyanet Vakfı aracılığıyla yurt içinde ve yurt dışında kestirilerek 135 ülkede yoksul ve fakirlere dağıtıldı. Kardeşlerimizin imkanı varsa bunu yerine getirsinler. Vekaletle kurban kesme bedeli yurt içinde 850,yurt dışında da 600 TL’dir” dedi.

 

 

 

‘Bölgede Çok Daha Etkin Olacağız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Diyanet’in Doğu ve Güneydoğu’da FETÖ ile mücadele konusunda yetersiz kaldığı eleştirisinde bulunmuştu.

İl Müftüsü İşliyen, bundan sonra dini hizmetler ve dini eğitim konusunda çok daha etkin bir mücadele içinde olacaklarını dile getirdi. İşliyen, şunları söyledi;”Bu alandaki eksikleri, yetersizlikleri gidermek için daha çok mücadele edeceğiz. Daha çok Kur’an Kursu, cami ve ibadet yeri açacağız, daha fazla bu alana yoğunlaşarak inşallah hem eğitim ve inanç eksikliğini gidereceğiz, hem de vatandaşların güvenini kazanacağız. Dini eğitim ve hizmet alanlarında ortak bir akılla hareket ederek bu planı devreye sokacağız”

Ali Abbas YILMAZ / ÖZEL

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.