Can: Başbakan Öcalan'a verdiği tüm sözleri unuttu

Can: Başbakan Öcalan'a verdiği tüm sözleri unuttu
78'liler Girişimi üyeleri, Nusaybin-Qamişlo arasındaki sınır hattında örülen "utanç duvarı"nın inşaatını protesto etmek amacıyla 5 gündür mayınlı alanda "ölüm orucu" eylemini sürdüren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ı ziyaret etti.

78'liler Girişimi üyeleri, Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Rojava'nın Qamişlo kenti arasındaki sınır hattında örülen "utanç duvarı"nın inşaatını protesto etmek amacıyla 5 gündür mayınlı alanda "ölüm orucu" eylemini sürdüren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'a destek olmak amacıyla basın açıklaması yaptı. 78'liler Girişimi üyeleri adına, Akil İnsanlar Komisyonu'nda yer alan Girişim Sözcüsü Celalettin Can tarafından açıklama yapıldı. Can, sözlerine "Berlin duvarı nasıl yıkıldıysa, militaristler o duvarın altında nasıl kaldılarsa ve halkları ayırmak isteyenler dünya tarihine nasıl lanetlenerek geçtilerse, bugün burada bu duvarı yapan sömürgeciler de aynı şekilde yargılanacak ve bu duvarın altında kalacaklar" diyerek başladı. 

'Başbakan Öcalan'a verdiği sözleri unuttu'

Türkiye'nin tarihi bir dönemden geçtiğini ve AKP'nin 2011 yılında Kürt mücadelesini tasfiye etme politikası izlediğini belirten Can, gösterilen direnişle bu tasfiye politikalarının boşa çıkarıldığını söyledi. Başbakan'ın istememesine rağmen Akil İnsanların bölgelerde hazırladığı raporların çok iyi raporlar olduğunu dile getiren Can, "Türkiye halkları, Kürt meselesinin çözümü için bazı adımların atılmasını istedi. Başbakan başka bir şey bekliyordu. Sayın Öcalan'ın önüne 'Türkiye halkı bunu istemiyor. Halk tepki gösteriyor. Türkiye halkının kırmızı çizgileri budur' diye bu raporları bekliyordu. Ancak raporlar aksi çıkınca Başbakan raporları ve Öcalan'a verdiği sözleri unuttu. Seçimle kendi geleceği arasında sıkışıp geri adımlar atmaya başladı. Kürt meselesinin çözümü için verdiği tüm sözlerin hepsini unuttu. Yetmedi, Kürtler arasında duvar örmeye başladı. Halkların duyguları, düşünceleri, özgürlüğü, talebi ve birliği içerisinde duvar örmek mümkün mü? Kardeşliği ve dostluğu yan yana getirmemek mümkün mü? Hayır, mümkün olmayacaktır" diye konuştu. 

'Kürt hareketi bizim umudumuzdur'

Kürtlerin İran, Suriye, Irak ve Türkiye'de çok ciddi adımlar attığını vurgulayan Can, "Kürtler Güney'e yerleşti. Kürtler Kandil'e yerleşti ve söküp atmak mümkün değil. Kürtlerin artık dört parçanın unsuru değil, bir Ortadoğu ve dünya çapında bir harekettir. Kürtler, politikayı belirleyen bir harekettir. Artık Kürtleri yok ve tasfiye etmek, geri adım attırmak mümkün değil. Bunlar ajitasyon değil, sadece gerçeklerdir. Tarihinin derinliklerine gömülmek ve tarih sahnesinden silinmek istenen Kürtler, bugün Ortadoğu'nun özgürlüğünün temelidir. Kürt hareketi bizim umudumuzdur" dedi. Can, konuşmasını "Yaşasın özgürlük" diyerek, sonlandırdı. 

Açıklamada sık sık kitle tarafından "Bijî serok Apo" ve "Bijî berxwedana Eyşe" sloganı attı. Öte yandan Gökkan'a destek olmak için Gökkan'ın eylem yaptığı yerin üst kısmında bekleyişlerini sürdüren bine yakın yurttaş ise, davullar ve zılgıtlar eşliğinde halaya durdu. Gökkan'ın akşamdan sabaha kadar dönüşümlü olarak refakatçi gözetiminde kalacağı öğrenildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.