Canlı kalkanlardan stranlı halaylı direniş

Canlı kalkanlardan stranlı halaylı direniş
Can kayıplarını önlemek için 39 gün önce Lice, Hani ve Kocaköy kırsalına konumlanan canlı kalkanlar, tüm saldırılara rağmen mücadelelerini sürdürmeye kararlı.

 

DİYARBAKIR -  Sabahları kimi zaman "Rojbaş" kimi zaman ise havan toplarının sesleriyle uyanan canlı kalkanlar, konünal bir şekilde yaşıyor. Kahvaltıdan sonra günlük süreç değerlendirme toplantısını alan canlı kalkanlar, stran, halay ve sloganlarla direnişi büyütmeye devam ediyor. 

Akşam saat 18.00'den başlayarak 3 ayrı noktada sabah 07.00'a kadar nöbet tutan canlı kalkanlar, sabahın erken saatinde kimi zaman "Rojbaş" kimi zaman ise havan topları ile uyanıyor. Komünde ne varsa paylaşıp, ortaklaşarak kahvaltılarını yapan canlı kalkanlar komünal yaşamın en yalın halini yaşıyor. Canlı kalkanlar "Kırsaldayız ne olacak" demeden her gün kahvaltının ardından çevre temizliğine çıkıyor. 

Gün içinde oluşturulan gruplar ile siyasal süreç değerlendirmesi yapan canlı kalkanlar, AKP'nin başlattığı topyekun savaş konseptine ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. Canlı kalkan olarak alanda bulunma gereklerinden dolayı güvenlik yükümlülüğünü ortaklaştıran yurttaşlar, aynı zamanda coşku ve emeklerini de ortaklaştırıyor. Kimi zaman klamlar söyleyen yurttaşlar, kimi zaman ise çektikleri halaylar ile sloganlar atıyor. Barış istemlerini, emeklerini ve coşkularını ortaklaştıran yurttaşlar arasında ise en fazla dikkat çeken kadınlar oluyor. Canlı kalkan olmak için eylemin başladığı ilk günde Lice'ye giden ve 39 gün boyunca canlı kalkan olan Halise Balkaş (30), 39 gün boyunca yaşadıklarını anlattı. 

'Her yer ateş altındayken evde oturamazdım'

Genç bedenlerin toprağa düşmesini engellemek için Lice'de başlatılan canlı kalkan eylemine katılan Balkaş, telafisi mümkün olmayan acıların yaşanmaması için bedenini siper etmeyi tercih ettiğini ifade etti. Her yer ateş altındayken evde oturup, uzaktan seyredemeyeceğini, bunu vicdanının kabul etmediğini ifade eden Balkaş, "Elimden geldiğince barışa katkı sunmak için buradayım. Bir yerde çatışma olunca insanlar yaşamını yitirdiği zaman yüreğimiz zaten orada atıyor. Bir yerden sonra bedenini de o mücadele alınana taşımak istiyorsun. İnsanlarımızın, doğamızın, dağlarımızın canına kastedilirken huzurlu bir yaşam süremiyorsun" diye konuştu. 

'Biz burada hem gerillanın hem de askerin ölmemesi için çaba sarf ediyoruz'

Savaşın yıkıcılığını önlemek adına canlı kalkan olduğunu dile getiren Balkaş, askerin ve gerillanın karşı karşıya gelmesini önlemek ve genç bedenlerin yitip gitmesinin önüne geçmek istediklerini belirtti. Eylemlerinin tamamen barışa hizmet eden bir eylem olduğunu kaydeden Balkaş, "Fakat eylemimizde eksik kalan bir yön vardır. Bizler burada askerliğini yapan gençlerin annelerinin ve babalarının da bu eyleme destek vermelerini beklerdik. Sesimizi daha yüksek çıkarabilmek için değerli bir adım olurdu. Defalarca buradan çağrı yaptık. Biz burada hem gerillanın hem de askerin ölmemesi için çaba sarf ediyoruz" dedi. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.