Carter Barzani ile görüştü

Carter Barzani ile görüştü
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ı Erbil’de kabul etti.

Savunma Bakanı ABD ordusu ile peşmerge güçleri arasında 'uyumlu bir işbirliği' olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile Erbil’de görüştü. IKBY Başkanlığı'nın resmi sitesinde yer alan açıklamaya göre, Barzani ile Carter, görüşmede, "terör örgütü IŞİD'e karşı yürütülen uyumlu mücadele, peşmerge güçlerinin ihtiyaç duyduğu silahların temini, Irak ve Suriye'de terörle mücadele ve Musul'u kurtarma operasyonunu" ele aldı.

Açıklamada toplantıdaki konuşmasına yer verilen Carter, ABD ordusu ile peşmerge güçleri arasındaki 'uyumlu işbirliği' bulunduğunu belirtti. Carter, "Peşmergenin cesareti ve kahramanlığını hayretle takip ediyoruz. Teröristler karşısında elde ettiği zaferler takdire şayandır" ifadelerini kullandı.

'ABD ile Kürdistan arasında ortaklık var'

ABD'nin, peşmerge güçlerine silah temin etmeye ve IŞİD'e karşı mücadelede IKBY ile uyum içinde kalmaya devam edeceğini vurgulayan Carter, "ABD ile Kürdistan bölgesi arasında büyük bir ortaklık var. Bu ortaklık, Ortadoğu'da barışın kalıcı hale gelmesi ve istikrarın sağlanması için çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Barzani de, IKBY'ye yardımlarından dolayı ABD hükümeti ve halkına teşekkür etti ve şunları söyledi:

"Ortak çalışmayla büyük kazanımlar elde ettik. Peşmerge güçleri ile ABD ordusu arasındaki uyum çok yerinde ve isabetli olmuştur. Operasyonlarda sivil halka hiçbir zarar verilmemiştir. Peşmerge güçleri tüm özgür dünya adına terörizme karşı mücadele veriyor. Bu bizim için gurur kaynağıdır. Ancak terörle mücadele sadece bir tarafın savaşı değildir. Bütün tarafların savaşıdır. Ortak mücadele ile terörizme karşı büyük başarılar elde edebiliriz."

“Suriye ve Irak'taki terörle mücadelenin” birbiriyle bağlantılı olduğunu vurgulayan Barzani, "Her iki ülkede de terör yenilmeli ve yok edilmelidir. Hiç kimse terörü diğer tarafa karşı bir kart olarak kullanamaz. Çünkü terörün ateşi ve zararı herkese ulaşır" görüşlerini dile getirdi.

Musul harekâtı

Musul'un IŞİD'in denetiminden kurtarılmasına yönelik operasyon hazırlıklarına da değinen Barzani "Musul'un demografisi göz önünde bulundurularak, şehirdeki etnik ve dini unsurlara büyük önem verilmelidir. Musul yeni felaket ve musibetlerle karşı karşıya kalmamalıdır. Halkın hakları ve hukuku garantiye alınmalı" şeklinde konuştu.

ABD Savunma Bakanı Carter da IKBY Başkanlığı'nın hatıra defterine yazdığı mesajda, "Başkan Barzani ve arkadaşlarına. Kahraman peşmerge ve hikmetli Kürdistan hükümetiyle dost olmak, ABD için büyük bir onurdur. Bu ortaklığın gelecekte de devam etmesini temenni ediyorum" dedi.

Görüşmede Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, ABD Bağdat Büyükelçisi Stuart Jones ve askeri yetkililer de hazır bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.