Çekvar, ölmeden 5 gün önce gözaltına alınmış

Çekvar, ölmeden 5 gün önce gözaltına alınmış
Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ve operasyonların devam ettiği Diyarbakır Sur ilçesinde öldürülen 16 yaşındaki Çekvar Çubuk'un olaydan 5 gün önce okuduğu okulda patlayan ses bombalarından ötürü gözaltına alındığı belirlendi.

 

İlyas AKENGİN-özel

 Baba Hüseyin Çubuk, çocuğunun ölümünden polis ve okul yönetimini sorumlu tutarken, "Oğlum okuma hevesli biriydi. Bir yılda katıldığı yasal ve demokratik eylemlerden ötürü 3 kez gözaltına alındı. Öldürüldüğü gün onu okulda biliyorum "dedi.

Diyarbakır Sur İlçesinde, PKK’nin şehir yapılanması YDG-H üyelerin açtığı hendeklerin kapatılması ve kurulan barikatların kaldırılması için Sur Kaymakamlığı tarafından 6 mahalle ve Gazi caddesinde öldürülen 2 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Güvenlik güçleri ve örgüt mensupları arasında çıkan sokak çatışmalarında ölenlerden 16 yaşındaki Çekvar Çubuk’un Türk Telekom Anadolu Teknik Meslek Lisesi öğrencisi olduğu ortaya çıktı.

Okuduğu okulun tuvaletlerinde 11 ve 24 Kasım tarihlerinde ses bombaların patlatılması soruşturması kapsamında 4 arkadaşı ile birlikte geçtiğimiz gün gözaltına alınan Çekvar Çubuk, aynı gün serbest bırakıldı. Kayapınar semtinde oturan Çubuk, 5 gün sonra okul çıkışı ailesinden habersiz gittiği Sur ilçesinde çıkan olaylarda yaşamını yitirdi.

Oğlunun ölümünü televizyonda öğrendiğini söyleyen baba Hüseyin Çubuk: “Delil ve suç olmak sızın oğlum son 1 yılda 3 kez gözaltına alındı. Her hangi bir suça karışmamıştır, sadece yasal ve demokratik eylemlere katılmıştır. Okumaya hevesliydi, öldüğü gün okulda biliyorduk, arkadaşları çağırdığı için o bölgeye gitmiş. Olayın nasıl olduğunu bilmiyorum. Öğrendiğim kadarıyla polis kurşunuyla bacağından vurulmuş. Zamanında hastaneye yetiştirilmediğinden ötürü kan kaybından ölmüş ”dedi.

Lise öğrencisi Çekvar Çubuk’un cenazesi önceki gün Yeniköy mezarlığında toprağa verildi. Kürtçe olan Çekvar isminin Türkçe karşılığı ‘Silahın var olduğu alan’ anlamına geliyor.

Baba Çubuk’un “Okul yönetimi oğlumu isminden ötürü deşifre edip, çantasını aradı” iddialarına. Okul yöneticileri: “İsmin Kürtçe olduğunu biliyoruz ama anlamını dahi bilmiyorduk. Okulumuzda patlayan 2 bombadan ötürü sınıflardaki öğrenci çantalarını güvenlik gerekçesiyle arıyorduk ”diye yanıt verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.