Cenazeye saygısızlığa din adamlarından tepki

Cenazeye saygısızlığa din adamlarından tepki
Tutuklu bulunan HDP Eski Milletvekili Aysel Tuğluk’un annesinin Ankara Gölbaşı’nda gömüldüğü mezarlıktan çıkarılmasına bölgedeki din adamlarından tepki geldi.

 Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, hükümetin ihmali olanları cezalandırması gerektiğini söyledi. Kapatılan Diay-Der eski Başkanı Çiftkuran ise siyasilerin üsluplarını sorumlu tuttu.

Evsen :”Hükümet Sorumluları Cezalandırmalıdır”

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine gösterilen saygısızlıkla hem dini değerlerin aşağılandığını,hem de bir arada yaşama kültürüne darbe vurulduğunu söyledi.

Devlet ve hükümet yetkililerinin tahkikat başlattığını, bakanların gerekli tepkiyi ortaya koyduğunu ifade eden Evsen, sözlerle yetinilmeyerek sorumlu kişilerin cezalandırılarak bundan sonra oluşabilecek bu gibi ahlaksızlıkların önüne geçilmesi gerektiğini bildirdi.

‘Kimin İhmali Varsa Cezalandırılmalı’

Evsen,”Aysel Tuğluk'un annesinin cenaze törenine yapılan saldırı ne insani ne örfi ne de ahlakidir. Böylesi şeyler tasvip edilemez, edilmemelidir. Kaldı ki Hz. Peygamber önünden geçen bir Yahudi’nin cenazesi için ayağa kalkmış ölüye saygı göstermiştir. Halbuki ölen bir Müslüman ve ya hangi din veya inançtan olursa olsun ölüye saygı insanlığın gereği ve esasidir.Bu konuda ihmali olan kim olursa olsun cezasını almalı .Ki bir daha böylesi bir nefret suçu işlemeye kimse tevessül edememeli . Merhumeye Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

 

Çiftkuran :”Asıl Suçlu Ayrıştırma Yaratan Siyaset Kurumudur”

Kapatılan DİAY-DER’in eski başkanı ve bölgenin tanınan din adamlarından Zahit Çiftkuran, Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine yapılan çirkinliğin kabul edilebilir yanı olmadığını ancak bu durumda provokatör gruptan çok toplumu ayrıştıran bir dil kullanan siyasetçilerin sorumlu olduğunu söyledi.

Yapılan saygısızlığın sadece Hatun Tuğluk’a değil İslam inancına yapıldığını belirten Çiftkuran, toplumda oluşan kin ve nefret hezeyanının dini ve manevi değerleri tahrip ettiğini,bunun önüne geçmek gerektiğinin altını çizdi.

‘Peygamberin Duruşu Bize Örnek Olmalıdır’

Çiftkuran,”Dinimize göre kişi öldükten sonra cenazesi yıkanır, dini vecibeler yerine getirilir ve defnedilir. Kişi Müslüman değilse de yine cenazesi ait olduğu inanca göre defnedilir. Dini inancı ne olursa olsun cenazeye hiçbir şekilde saygısızlık yapılamaz. Çünkü eşrefi mahlukat olan insanın bedeni Allah’ın emanetidir ve öldükten sonra emanet Allah’a teslim edilmiş olur. Nitekim peygamberimiz yolda geçen bir Yahudi’nin cenazesi karşısında ayağa kalkarak saygı göstermiş, bunu merak eden ashabına,”bu kişi Müslüman olmayabilir ama insandır. Yaratandan ötürü saygıyı hak ediyor” gibi tarihi bir cevap vermiştir. Peygamberimizin takdire şayan bu duruşu bizlere örnek olmalıdır. Ne yazık ki toplum olarak bundan bir hayli uzaklaştık” dedi.

‘Sorumlu Olan Siyaset ve Devleti Yönetenlerdir’

Ankara’daki çirkin tablodan siyasetçileri ve devlet yöneticilerini sorumlu tutan Çiftkuran,”80 yaşındaki bir kadının cenazesine bu saygısızlık yapılıyorsa burada sadece provokatif grubu sorumlu tutmak doğru değildir. Bu toplum bu hale neden ve nasıl geldi, ona bakmak lazım. Topluma yön veren siyasetçiler ve devleti yöneten anlayış, her gün kin ve nefret kokan açıklamalar yaparsa, ötekileştirme yaparsa sonuç bu olur. Malesef çok tehlikeli bir yola doğru ilerliyoruz. Dini ve manevi değerleri tanımayan, aşağılayan bir hezeyan söz konusudur. Bu yanlış ve tehlikeli gidişten derhal dönülmelidir. İnsanlar cenazelere tahammül edemeyecek düzeye gelmişse bunun başka izahı yok” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.