Cerablus'a yeni tank sevkiyatı

Cerablus'a yeni tank sevkiyatı
Tigris Haber, dünyanın takip ettiği Cerablus bölgesindeki sıcak gelişmeleri takip etti

Cerablus bölgesinde IŞİD'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Özgür Suriye Ordusu üyeleri, Cerablus'un kontrolünü ele geçirdi. Operasyonun ikinci gününde, bu sabah Türkiye'den Suriye'ye yeni tank ve iş makinası sevkiyatı yapıldı. Cerablus’ta bulunan IŞİD bayrağı indirildi, yerine ÖSO bayrakları asıldı.

TSK'nin Cerablus'a düzenlediği Fırat Kalkanı Operasyonu ikinci gününde... Sabah saatlerinde Türk tankları sınırı geçerek Cerablus'a doğru ilerledi. Tanklara iş makinelerinin de eşlik ettiği görüldü. Karkamış ile Cerablus arasında IŞİD'in döşediği mayınların imhası sırasında meydana gelen patlama paniğe neden oldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dün sabaha karşı Suriye'de başlattığı 'Fırat Kalkanı' harekatı ikinci günde de devam ederken, bu sabah Cerablus bölgesine tank sevkiyatı yapıldı.

IŞİD'in elinde bulunan Cerablus'a dün sabaha karşı topçu atışı ve hava bombardımanı ile başlayan 'Fırat Kalkanı' harekatında, öğleye doğru da sınırı geçen tank birliklerinin korumasında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerleri kente girmiş ve akşam saatlerinde kentin tüm kontrolünü ele geçirmişti.

 

Cerablus ve çevresinde harekat devam ederken, Karkamış'ta konuşlu birliklerden bu sabah saat 09.30'da, 10 tank daha sınırı geçerek Suriye topraklarında ilerledi. Tanklarla birlikte iş makinelerinin de Cerablus yönüne ilerlediği görüldü.

AKSAKALLI CERABLUS'TA

Sahada Fırat Kalkanı harekâtını yöneten Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın Cerablus'ta olduğu belirtildi.

 

PANİK YARATAN PATLAMA

Cerablus ile Karkamış arasındaki bölgede saat 11.35 sıralarında patlama meydana geldi. İlçede tedirginliğe neden olan patlamanın bir süre sonra Fırat Kalkanı harekatı kapsamında ÖSO'nun ele geçirdiği Cerablus'ta, IŞİD militanları tarafından daha önce Türkiye sınırına yakın noktaya döşenen mayın ve el yapımı patlayıcıların zırhlı birlikler tarafından kontrollü şekilde imha edilmesinden kaynaklandığı anlaşıldı. Birliklerin, alanda tespit ettikleri mayın ve patlayıcıları imhayı sürdüreceği kaydedildi.

İşte Fırat Kalkanı Operasyonu'nun ikinci gününde saat saat yaşananlar:

09.00: Gece boyu sessizliğin hakim olduğu Cerablus'ta, sabah erken saatlerde aralıklarla birkaç el silah sesi duyuldu. Silah sesinin neden kaynaklandığı öğrenilemezken, saat 09.00 sıralarında ise Cerablus'un dış mahallesindeki bir bölgeden duman yükseldiği görüldü. Sınır ötesi kaynaklar Türkiye tarafında görülen dumanın, tuzaklanmış bir patlayıcının imha edilmesinden kaynaklandığını, çatışma veya ÖSO'ya yönelik bir saldırı olmadığını bildirdi.

 

09.20: Karkamış sınırında konuşlu bazı tankların ve iş makinalarının sınırı geçerek Suriye tarafına gittiği görüldü. 09.45: AFP, sınırı geçen Türk tanklarının sayısının 10 olduğunu duyurdu. 10.45: Halen giriş ve çıkışların kontrollü olarak sağlandığı Karkamış'ta ise sessizliğin hakim olduğu görüldü. İlçe halkının yüzde 80'inin güvenli olarak gördüğü yerlere gitmesiyle boşalan Karkamış'ta kalan az sayıdaki kişinin de evlerinde televizyonlar aracılığıyla gelişmeleri takip ettiği öğrenildi. 11.35: Sınır kapısının Suriye tarafında bir patlama meydana geldi. Patlamanın sebebinin, IŞİD'in döşediği mayınların imhası olduğu bildirildi.

PYD Temsilcisi: YPG Menbic’i askeri güçlere teslim etti

PYD Dış İlişkiler Temsilcisi Zuhat Kobani, İMC TV’ye değerlendirmelerde bulundu. PYD Temsilcisi Kobani, Cerablus operasyonu için, “orada bir çatışma olmadı, devir yapıldı, elbiseler değiştirildi” yorumu yaptı. Kobani, Türkiye’nin artık önemini yitiren Cerablus’ta  IŞİD’in yerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adı altında yeni bir güç yerleştirdiğini ve asıl amacın Kürtleri engellemek olduğunu söyledi. Kobani, ayrıca Menbic’in skeri güçlerine teslim edildiğini söyledi.

 

Haber: İlyas AKENGİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.