Çermik’te içme suyu kapasitesi arttı

Çermik’te içme suyu kapasitesi arttı
Diyarbakır DİSKİ Genel Müdürlüğü, Çermik’in Aşağı Şeyhler Mahallesi Terfi Merkezi’nde bulunan su kaynağındaki rehabilitasyon çalışmalarıyla, 15 L/sn olan su üretimini 45 L/sn’ye çıkardı.

Özcan YILDIZ

 

Çermik’te 1970’li yıllarda yapılan Aşağı Şeyhler Mahallesi’ndeki Terfi Merkezi ve bu alanda bulunan su kaynağı, Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün yaptığı titiz çalışma sonucu rehabilite edildi, su üretim kapasitesi artırıldı.

DİSKİ ekipleri, Aşağı Şeyhler Çayı’nın yanı başında bulunan iki ayrı su kaynağının, çay suyuna karışmasını engelledi, ardından kaynak sularının keson kuyuya ulaşmasını sağlayan eski kanalı sökerek yerine drenfleks boru döşedi. Çalışma kapsamında her iki su kaynağının üzeri betonarme yapılarla kapatılarak suyun sağlıklı bir şekilde keson kuyuya ulaşımı sağlandı. Ekipler, keson kuyu ağzında kirlilik akışını önlemek için filtreleme çalışmasını da yaptı.

Kente verilen su arttı

Rehabilitasyon çalışmaları sonucunda 15 L/sn olan su üretimi 45 L/sn’ye çıkarıldı. Su kente 2500 mm çapındaki borularla yaklaşık 13 kilometrelik bir hatla ulaştırılıyor. Çermik’in diğer içme suyu kaynağı olan Sinek Çayı’ndan İçme Suyu Arıtma Tesisine gelerek arıtılan ve kent merkezine verilen 50 L/sn suyla birlikte kente günde toplam 95 L/sn su verilmiş oldu.

Bu arada Aşağı Şeyhler Çayı’nın bulunduğu alanda özellikle kış aylarında yaşanan su taşkınları nedeniyle dere suyunun kaynak suyuna karışmaması için 100 metre uzunluğunda istinat duvarı yapıldı. Terfi Merkezi’nin bulunduğu alanda yer alan mevcut 40 metreküp L/sn kapasiteli içme suyu deposunun bakım ve onarım çalışmaları da sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.