Çevre kirliliğine yol açan hafriyata sıkı takip

Çevre kirliliğine yol açan hafriyata sıkı takip
Çevre kirliliğine yol açan hafriyata sıkı takip

 

Hafriyat atıklarını kamusal alanlara ve doğaya bırakan kişi ve kurumları denetimlerle mercek altına alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yılın ilk yedi ayında 377 denetim yaparak, 17 bin 206 lira cezai işlem uyguladı. Belediye, ayrıca ilçe belediyeleriyle otomasyon sistemi kurarak, hafriyat atıklarının yol açtığı çevre kirliliğini yüzde 95 oranında azalttı.

 

Diyarbakır’ın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması için çevre yatırımlarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, hafriyat ve inşaat atıklarını kaçak olarak kamusal alanlara ve doğal ortama bırakan kişi ve kurumları denetlemeyi sürdürüyor.

 

Kentte tarım alanları, kamusal alanlar, parklar, cadde ve kaldırımlara hafriyat atıklarının kaçak olarak dökülmesini önlemek amacıyla Dokuzçeltik Mahallesi Hafriyat Döküm ve Bertaraf Sahası’nda hafriyat alanı oluşturan Büyükşehir Belediyesi, idari yaptırım yetkisini de kullanarak denetimlerini periyodik olarak sürdürüyor. Denetimlerle, hafriyat atıklarının kamusal alanlara ve doğal ortama bırakılması engellenmeye, atıkların hafriyat döküm ve bertaraf sahasına dökülmesi sağlanmaya çalışılıyor.

 

377 denetimde 17 bin lira para cezası kesildi

 

Çalışmalar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol ve Denetim Şube Müdürü Remzi Akgül, yılın ilk yedi ayında 377 denetim yapıldığını, uyarılara uymayan 21 firma ve kişiye 17 bin 206 lira para cezası kesildiğini bildirdi.  Hafriyatların Dokuzçeltik Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi Hafriyat Döküm ve Bertaraf Sahası’nda bertaraf edildiğini dile getiren Akgül, hafriyat döküm sahasının 58 milyon metreküp kapasiteli, 73 bin 200 metrekare büyüklüğünde olduğunu söyledi.

 

Otomasyon sistemiyle inşaatların atık dökümleri kontrol edildi

 

Denetimlerle ve ilçe belediyeleriyle kurulan otomasyon sistemiyle hafriyat atıklarının yol açtığı çevre kirliliğinin önüne geçilmeye çalışıldığını belirten Akgül, otomasyon sistemi sayesinde ilçe belediyelerin kazı izni ve ruhsat verdiği inşaatlarda hafriyat dökümünün kontrol edildiğini kaydetti. İzin verilen kazı işlemlerinin bilgilerinin otomasyon sistemine kaydedildiğini anlatan Akgül, böylece hafriyat döküm alanına gelecek atık miktarının önceden belirlendiğini, alana getirilen hafriyat miktarıyla otomasyon sistemindeki miktarın karşılaştırıldığını dile getirdi. Akgül, otomasyon sistemi ile kaçak hafriyat dökümünün yüzde 95 oranında azaltıldığını açıkladı.

 

İnşaat hafriyatlarının bir kısmı yol çalışmalarında altyapı malzemesi olarak kullanıldı

 

2016 yılı başından bu yana alana 380 bine yakın hafriyat dökülerek bertaraf edildiğini bildiren Akgül, ayrıca sert olan inşaat hafriyatlarının Büyükşehir ve ilçe belediyelerin yürüttüğü yol çalışmalarında altyapı malzemesi olarak kullanıldığının bilgisini verdi.

 

Hafriyatlar gelişi güzel dökülmesin çağrısı

 

Şehir merkezinde yapılan tadilatlardan çıkan küçük hafriyat malzemelerinin taşınması konusunda sıkıntılar yaşandığını anlatan Akgül, vatandaşları ve firmaları, hafriyatları Dokuzçeltik Mahallesi Hafriyat Döküm ve Bertaraf Sahası’na götürmeleri konusunda uyardı.

Haber: Dilek SEZER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.