Çevre ve temizlik hizmetlerine 49 milyon lira harcandı

Çevre ve temizlik hizmetlerine 49 milyon lira harcandı
Büyükşehir Belediyesi , geçen yıl 299 bin ton katı atık, bin 500 ton tıbbi atık toplayarak bertaraf etti.

Temizlik, çevre ve entegre katı atık tesisi çalışmalarına 49 milyon lira yatırım yapan Büyükşehir Belediyesi, bu yıl Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin inşaatına devam edecek, geri kazanım parkı yapacak, çöpten elektrik enerjisi üretecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 2015 yılı çalışmalarını kamuoyuyla paylaştı.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç yaptığı açıklamada, 2015 yılında temizlik ve çevre faaliyetleri için 24 milyon lira, hibe desteği ile Katı Atık Entegre Yönetim Tesisi için ise 25 milyon olmak üzere 49 milyon TL yatırım yapıldığını bildirdi. Kentin ana arterlerinde günlük temizlik yapıldığını, kent genelinde 299 bin ton katı atığın toplanarak bertaraf edildiğini bildiren Kıraç, bin 500 ton tıbbi atığın ise standartlara uygun olarak stabilize edilerek bertaraf edildiğini kaydetti.  Tıbbi atıkların evsel atıklarla ayrı biriktirilmesi gerektiğini vurgulayan Kıraç, bazı sağlık kuruluşlarında tıbbi ve evsel katıkların karıştırıldığını, bunlara yönelik 42 denetim yapıldığını dile getirdi.

5 bin 584 denetim yaptık

22 personelle çevre kirliliği ve çevreye aykırı davrananlarla ilgili denetim çalışması yaptıklarını anlatan Kıraç, 2015 yılı içerisinde görüntü, gürültü, hafriyat ve çevre kirliliğiyle ilgili 5 bin 584 denetim yapıldığını, 383 bin lira ceza yazıldığını kaydetti.

Valilik temizlik saatlerini sınırladı

Kentte temizlik bilincinin geliştirilmesi için geçen yıl temizlik kampanyası başlattıklarını dile getiren Kıraç, farkındalık amacıyla 200 bin adet el broşürü dağıttıklarını, 210 adet billboard ve 85 adet raket afişini kentin çeşitli yerlerinde kullandıklarını söyledi.

2015 Eylül ayından bu yana Valiliğin aldığı kararla temizlik saatlerinin sınırlandırıldığını hatırlatan Kıraç,  bundan dolayı çöplerin toplanmasında aksaklıkların yaşandığını aktardı.

Geri Kazanım Parkı yapılacak

Kıraç, bu yıl birçok ünitesini yapacakları Katı Atık Entegre Yönetim Tesisi’ni 2017’de tamamlayacaklarını söyledi. Eğitim kampanyalarına devam edeceklerini anlatan Kıraç, 23 dekarlık alan üzerinde Geri Kazanım Parkı inşa etmeyi hedeflediklerini ve bu parkta özellikle çocuklara geri dönüşüm bilincini kazandırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Çöp sahasında elektrik enerjisi üreteceğiz

Mevcut çöp sahalarının rehabilite edileceğini anlatan Kıraç, çöp sahalarında biriken gazdan elektrik enerjisi üretecekleri söyledi. Kıraç, üretecekleri elektrik enerjisini de doğalgazlı otobüslerde kullanmak için gerekli çalışmalara başladıklarını belirtti.

Gürültü haritası oluşturmaya başladık

İklim değişikliğinin uluslararası bir sorun olduğunu söyleyen Kıraç, kentin iklim değişikliği planını 2016 yılı içinde hazırlayacaklarını ifade etti. Halkın şikayetçi olduğu konulardan birisinin gürültü olduğunu ifade eden Kıraç, gürültü haritası oluşturmaya başladıklarını ve bu harita kapsamında gürültüyü azaltabilecek önlemlerin alınmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Haber: Dilek Sezer

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.