Çevreciler: Ekoloji sorunun İmralı'da ele alınması sevindiricidir

Çevreciler: Ekoloji sorunun İmralı'da ele alınması sevindiricidir
AKP hükümeti ile İmralı heyetinin geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaştığı ve tarihi bir öneme sahip olan 10 Maddelik taslakta çevre sorunlarının yer almasını ekoloji mücadelesi açısından son derece önemli bulduklarını ve sevindirdiğini belirten çevrecil

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın hazırladığı ve Hükümetle, İmralı Heyeti tarafından kamuoyuna açıklanan 10 Maddelik çözüm taslağında kadın sorunundan çevre sorununa kadar demokratikleşme alanındaki bir çok konuyu kapsıyor. Sadece Kürt sorunu ile sınırlı kalmadığı görülen müzakerelerde toplumsal sorunların ele alınması PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın hassasiyeti göstermesi bakımından önem taşırken, çevrecilerde taslakta çevre-ekoloji sorunlarının yer almasını değerlendirdi.


'Kürt Hareketi evrensel bir hareket olduğunu gösterdi'

Şırnak Çevre Platformu Temsilcisi Jihat Ürgen, konuyu yakından takip ettiklerini söyleyerek, BDP ve HDP'nin bölgeyle ilgili ekolojik programlarının daha önce de olduğunu bu çalışmaların devam ettiğini ifade etti. "Biz Şırnak Çevre Platformu olarak da bize destek olan yan yana olduğumuz bir siyasi düşüncenin böyle bir açıklama yapmasını bekliyorduk" diyen Ürgen, Ekoloji ile Kürt Sorunu'nu hiçbir zaman birbirinden ayırmadıklarını, bu sebeple de "Kürt Sorunu'na değinilmedi" gibi eleştirileri yersiz ve haksız bulduğunu ifade etti. Ürgen, "Sırrı Süreyya Önder'in okuduğu metindeki sorunlar sadece Kürtler'in yaşadığı sorunlar değil, Ortadoğu'nun sorunları, yani insani sorunlardır " diyerek, Ekoloji konusuna insani bir açıdan bakıldığı için, Kürt sözcüğü geçiyor-geçmiyor tartışmalarının da çok önemli olmadığını ifade etti. Hareketin Kürtleri aşan bir felsefeye sahip olduğunu ve insanların bunu çok iyi bildiğini söyleyen Ürgen, "Önceden de 'Neden devletten vazgeçildi' eleştirisi vardı. Özgürlük Hareketi, kendini insanlığa adamış bir hareket ve bu anlamda Kürtleri aştığını düşünüyorum" dedi.(Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.