CHP Mardin'de: Süryanilere ait varlıkların Diyanet'e devri Lozan'a aykırı

CHP Mardin'de: Süryanilere ait varlıkların Diyanet'e devri Lozan'a aykırı
Mardin'de Süryanilere ait çok sayıda kilise, manastır ve mezarlıkların, Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesi CHP’yi de harekete geçirdi.

 İstanbul Milletvekili Selina Doğan başkanlığındaki CHP heyeti Midyat’ta Süryani cemaatiyle görüştü.

İstanbul Milletvekili Selina Doğan başkanlığında, Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan, İl Kadın Kolları Başkanı Bahar Kılıç, Midyat İlçe Başkanı Aydın Paksak'tan oluşan CHP heyeti Midyat'ta incelemelerde bulundu. Heyet, Mardin'in Midyat ilçesinde Mor Gabriel Manastırı'nda Turabdin Metropoliti Mor Timotheos Samuel Aktaş, Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, Süryani Avukat Rudi Sümer ve cemaat temsilcileriyle görüştü.

SÜRYANİ CEMAATİ HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATTI, DİYALOGLA ÇÖZÜM İSTİYOR

CHP heyetinin verdiği bilgiye göre; görüşmede, süreçten duydukları üzüntüyü ve kaygıyı dile getiren Süryani cemaati temsilcileri "Süryani cemaati, Türkiye'deki çalkantılı süreçten dolayı zaten çok azalmıştı. Bu karar, Türkiye'deki Süryanilerin varlığına ağır bir darbe vuracaktır" diye konuştular. Süryani temsilciler, hukuki süreç başlattıklarını, bu işi diyalogla çözmek istediklerini aktardılar.

CHP BAŞBAKAN YARDIMCISI KAYNAK'TAN RANDEVU İSTEDİ

CHP'li Selina Doğan da Süryani cemaatine yönelik bu uygulamanın karşısında duracaklarını belirterek Vakıflardan sorumlu Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'tan randevu istedi.

Heyet olarak yaptıkları görüşmeleri değerlendiren CHP'li Doğan, Lozan Antlaşması ile Türkiye'deki farklı etnik ve dini kültürel varlığının korunması garanti altına alındığını ifade etti. Doğan, "Hatta bu varlığın geliştirilmesi taahhüt edilmiştir. Bu uygulama öncelikle Lozan Antlaşması'na aykırıdır. Bu bir malvarlığı meselesi değil kimliğini koruma meselesidir. Burada söz konusu olan kültürel ve tarihi mirastır" dedi. Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'HÜKÜMET BİR ELİYLE VERDİĞİNİ ÖTEKİ ELİYLE GERİ ALMAKTA'

"AKP hükümetinin 2008 yılında Vakıflar Kanunu'nda yaptığı değişiklikle azınlık vakıflarının mülk edinmesinin önündeki engeller kısmen kaldırılmıştı. Bugüne kadar da bir kısım mülkler iade edilmişti. Ancak iade edilmeyi bekleyen çok sayıda mülk var. Bu son uygulama gösteriyor ki AKP bu değişikliği, değişikliğin toplumun belli kesimlerinin sempatisini kazanmak ve bunu uluslararası alanda kullanmak için gerçekleştirmiştir. Şimdi ise bir eliyle verdiğini öteki eliyle geri almaktadır."

'BU KÜLTÜREL HAZİNE BİR AN ÖNCE İLGİLİ CEMAATE DEVREDİLMELİ'

"Bu son olayda Hazine'ye devredilen mülkler birer kültür hazinesidir. Bu mülkler ancak mülklerin gerçek sahibi ve kullanıcısı olan o cemaatin tasarrufunda bulunduğu zaman bir değer kazanır. Bu kültürel hazine bir an önce ilgili cemaate devredilmeli ve Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmalıdır. Kanun önünde eşitlik ilkesinin yanı sıra burada pozitif ayrımcılık uygulanılması gerekmektedir."

'KAYGILIYIZ, ENDİŞELİYİZ'

 

Bugün, Süryanilere yönelik yapılan bu uygulamanın yarın tüm azınlık gruplarına doğru genişletileceği kaygısında olduklarını vurgulayan CHP'li Selina Doğan, "Endişeliyiz. Tüm azınlıklar için de adalet istiyoruz. Son hükümet programında Türkiye'deki çoğulculuğu korumak ve azınlıkların sorunlarının giderileceği taahhüt edilmişti. Bırakın bu sorunları gidermeyi sorunlar giderek daha da artmakta ve azınlık grupları varlık mücadelesi vermektedir" dedi.

'DİYANET'İN BÜTÇE SORUNU MU VAR?'

CHP'li Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bütçeden ayrılan payı hatırlatarak, "Türkiye'de en fazla bütçe ayrılan kurumlardan biri olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçe sorunu mu vardır? Maddi sıkıntı mı yaşamaktadır ki Mardin'deki Süryanilerin malına mülküne el konulmuştur?" diye sordu.(Kaynak:Sputnik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.