CHP, partilerin oy oranlarına ilişkin anketini açıkladı

CHP, partilerin oy oranlarına ilişkin anketini açıkladı
Ankete göre CHP seçmeninin yüzde 64’ü parti kimliğini öncelerken, yüzde 28’i adaya göre oy veriyor.

Tigris Haber- Kasım ayı anketine göre CHP'nin daha önce 25.4 olarak hesaplanan oy oranı 23.3'e düştü. İttifak arayışında olduğu İYİ Parti'nin oy oranının ise 9.3'e gerilediği görüldü. 

CHP’nin yaptırdığı ankette, CHP tabanı oy verirken tercihini yüzde 64 oranla parti kimliği, yüzde 28 oranıyla adaya göre belirlerken, İYİ Parti tabanı yüzde 44 oranıyla parti kimliği, yüzde 46 oranıyla ise adayın belirleyici olduğunu düşünüyor. Ankete göre CHP'nin oyunda düşüş var. 

CHP’nin özel bir şirkete yaptırdığı kasım ayını kapsayan anketin sonuçları kısa süre önce parti genel merkezine ulaştı. Araştırmaya katılan seçmenlere, CHP’yi nasıl tanımladıkları soruldu. Buna göre seçmenin yüzde 56.4'ü CHP'yi, 'Kemalist-Atatürkçü' bir parti olarak tanımladı. Yüzde 26.9 oranındaki seçmen CHP'yi 'sosyal demokrat' bir parti olarak görürken, yüzde 6.7'lik kesim CHP'nin 'özgürlükçü' bir parti olduğu seçeneğini işaretledi. Kamuoyu araştırmasında seçmenden 'CHP iktidar olsa dini özgürlükleri kısıtlar mı' sorusuna da yanıt istendi. Seçmenin yüzde 23.1'i bu soruya 'evet' yanıtını verirken, yüzde 57.4'lük kesim CHP'nin iktidar olması halinde dini özgürlükleri kısıtlamayacağını beyan etti.

CHP TABANININ YÜZDE 64'Ü PARTİYE OY VERİYOR

Ankette CHP seçmenin yüzde 64’ü parti kimliğini öncelerken, yüzde 28’i ise adaya göre oy verme tercihinde bulunacağını belirtiyor. Başka bir deyişle CHP tabanı başka bir partinin adayını destekleme eğiliminin en az olduğu taban olarak dikkat çekiyor. Ankete göre, MHP seçmenin yüzde 40’ı oy tercihinde adayın etkili olduğunu söylerken, İYİ Parti seçmenin ise yüzde 46’sı oy verirken adayın belirleyici olduğunu düşünüyor.

YÜZDE 18.6, 'AKP OTORİTER' DEDİ

CHP anketinde AKP’ye yönelik seçmen algısına ilişkin sorulara da yer verildi. Buna göre ankete katılanların yüzde 37,5’i AKP’yi muhafazakar bir parti olarak tanımlarken, ikinci sırada ise yüzde 18,6 oranıyla otoriter tanımlaması geldi. AKP’nin İslamcı bir parti olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 18,3 oldu. AKP’nin demokratik bir parti olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 1,8’de kaldı.

ANKETE GÖRE CHP’NİN VE İYİ PARTİ'NİN OYU GERİLEDİ

Araştırmadan çıkan sonuçlara göre siyasi partilerin oy oranlarında 24 Haziran seçimlerine göre küçük değişimler oldu. Buna göre, AKP’nin oyu 42.2, CHP oyu 23.3 olarak hesaplanırken, MHP’nin oy oranının 12.4’e yükseldi. İYİ Parti ise 9.3’e geriledi. Aynı araştırma şirketinin bir önceki araştırmasında CHP’nin oy oranı 25.4 olarak hesaplanırken son anketteki oranın 23.3’e gerilemiş olması dikkati çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.