NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

CHP ve Kürt meselesi

CHP ve Kürt meselesi

Salı günkü grup toplantısından sonra öğrencilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun YPG’ye yönelik ‘Terör örgütü’ değil açıklaması belki ezberleri bozan bir açıklama değil ancak önemlidir.

Açıklamayı önemli hale getiren ise devamındaki belirlemedir.

Kılıçdaroğlu YPG’yi “terör örgütü olarak değil, vatanını kurtarmak için örgütlenmiş bir oluşum olarak gördüğünü”söylüyor. Ana muhalefet partisi liderinin Türkiye sınırların dışındaki Kürt örgütleri ile ilgili düşüncelerini net bir şekilde ifade etmiş olması önemlidir.

Neden önemlidir?

Şu açıdan çok önemlidir;

1-Türkiye’de Kürt meselesinin çözümü konusu iktidarla Kürt hareketi arasında sıkışmış durumda. Bu sıkışıklık doğal olarak karşılıklı sertliklere neden oluyor ve çözüm sürecinin yol haritasını zedeliyor. Türkiye’nin Suriye politikaları, Kobane konusundaki geri duruşu, yapılan açıklamalar; çözüm sürecinin devamını ciddi şekilde engelleyen unsurlar olarak karşımıza çıktı.

 

2-Türkiye’de IŞİD gibi kasaplaşmış bir yapılanmayı ‘terör örgütü’ olarak görmeyen, bu terimi kullanmaktan imtina edenlerin, Suriye’de halkını korumak için direnen YPG ve PYD güçlerine ‘terör örgütü’ diyenler var. İktidarın da böyle bir algıya sahip olduğunu söylemlerden ve uygulanan politikalardan net anlayabiliyoruz. Esad’ın yanında yer aldıkları ve rejime destek verdikleri iddiasıyla iktidar YPG ve PYD’ye aba altından sopa gösterdi ve bu yaklaşımını Türkiye’deki çözüm sürecine yansıttı.

3-CHP Genel Başkanının Türkiye Kürtlerinin tüm dikkatlerini Rojava’ya yönlendirdiği böyle bir aşamada ‘YPG’yi topraklarını kurtarmak üzere örgütlenmiş bir oluşum olduğunu’ kamuoyuyla paylaşması bu nedenle önemlidir. Türkiye’deki çözüm sürecinin daha sağlıklı yürümesi adına sivil siyaseti asgari müştereklerde birbirine kaynaştırmasına zemin hazırlayacak bu yaklaşımın HDP tarafından da dikkatle izlenmesi ve dikkate alınması gerekiyor diye düşünüyorum.

4-Sorunun çözümü CHP ile parlamentonun sorumluluğuna taşınabilir. CHP’nin yükleneceği sorumluluk tarihsel misyonu açısından da son derece önemli ve gereklidir. Bu nedenle CHP daha kararlı ve net politikalarla Kürt muhalefetine mesajlar vermeli ve radikal çıkışlar ortaya koymalıdır.

CHP belki tabanından kısmen tepki görebilir.Ancak, CHP yönetiminin de tabanının da net bir şekilde görmesi gereken durum var ki, oda; iktidara giden yolu bu ülkede Kürtlerin oyları belirliyor. Samimi yaklaşım bu yolu açabilir.  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR