NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

CHP ve kurultaylar

CHP ve kurultaylar

 

Kurultay denince aklımıza ilk ne gelir?

En doğal haliyle Cumhuriyet Halk partisi gelir değil mi?

Yine kurultay var, yine CHP gündemliyiz.

CHP tabanı yoğun bir şekilde yeni yönetim biçiminin ne olacağını, nasıl olması gerektiğini tartışıyor. Yerel seçim ve sonrasında gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminde hedeflenen oy oranına ulaşamayan CHP, sadece kendi tabanında değil, beklenti içinde olan sosyal-demokrat kesimde de hayal kırıklığına neden oldu!

 

Merkez sağ ve muhafazakâr kesime kapılarını açmış olmasına rağmen oy oranını yükseltemeyen CHP, hafta sonu gerçekleşecek olan kurultayında bundan sonraki yol haritasının nasıl olması gerektiğine karar verecek. Yıllarca CHP’de mücadele vermiş, yürekten bağlılığını hiçbir zaman koparmamış olanlar dahi kurultayı CHP için son şans olarak değerlendiriyor.

 

Neden son şans?

Çünkü bu kurultay 2015 genel seçimlerine hitap ediyor. Seçimlere 10 ay gibi bir zaman kaldı. CHP, kurultaydan çıkar çıkmaz genel seçim için hazırlıklara başlayacak. Bu nedenle genel seçim Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibinin aynı zamanda son sınavı olarak değerlendiriliyor. Sonrasında yakın tarihte bir seçim daha yok.

 

Genel seçimden sonra tahtaya 3 madde yazılacak.

Oy oranı

Başarı

Başarısızlık

Bu 3 madde tartışılacak.

 

İktidarı yakalamak söz konusu olabilir mi?

Bugünden bakıldığında, şimdilik böyle bir işaret gözükmemekle birlikte, siyasette 10 aylık bir zaman dilimin önemini de gözden kaçırmamak gerekir.  

Ortaya iktidar çıkmasa bile, yüksek oy oranı, milletvekili sayısında artışı söz konusu olursa Kılıçdaroğlu ve ekibi ileriye dönük bir şans daha yakalayabilir. Ancak bunlar söz konusu olmadığı takdirde, CHP tabanı bir sonraki seçimlere kadar sabır göstereceğe benzemiyor.

 

CHP tabanı, Selahattin Demirtaş ve HDP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gösterdiği performansı, halkçı, kucaklayıcı, Dinlere, dillere, ötekileştirilen ve ayrıştırılan bütün kesimlere hitap eden ve kucaklayan tarzının getirdiği başarıyı gördükten sonra iç tartışma ve eleştirilerin dozunu daha da yükseltti. Demirtaş ve HDP’nin yaptıklarını CHP’nin yapması gerektiği konusunda oturan bir anlayış var artık CHP tabanında. Beklenti, dar alanda açılımlar ve katılımlar değil. Sosyal demokrat anlayışla toplumun bütün kesimlerine hitap eden bir açılım beklentisi var.

Kurultay ve sonrasındaki durum bunlara hitap edecek mi?

İzleyip, göreceğiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR