NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

CHP’nin kapalı toplantısından notlar; Yüzde 8 oy, bir Milletvekili iste

CHP’nin kapalı toplantısından notlar; Yüzde 8 oy, bir Milletvekili iste

*CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, il teşkilatları ile gerçekleştirdiği toplantıdan sonra Liluz otelde STK temsilcileriyle bir araya geldi. Basına kapalı yapılan toplantıda, Kılıçdaroğlu önce STK temsilcilerinin eleştirilerini ve önerilerini dinledi, ardından bunları yanıtladı.

*Genel Başkan yardımcısı Mehmet Bekaroğlu’nun başkanlık ettiği toplantıya, Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Murat Özçelik’te katıldı.

*STK temsilcileri neler söyledi;

-CHP Kürt sorununda cesur adım atmalı

-1989 yılında hazırlanan Kürt raporunun gerisinde kalındı

-Kürt meselesine mesafeli bir duruş var, CHP çözümün asli unsuru olmalı

-Kürt meselesine bölünme paranoyası ile yaklaşmamalı

-CHP 2015’te çözüm sürecine damgasını vurmalı

-CHP’siz çözüm süreci sağlıksız devam eder, o nedenle çözüm sürecinde rol almalı. CHP’nin yapıcı rolüne ihtiyaç var.

-CHP bölgede neden yükselmiyor, hep yerinde sayıyor.

-CHP’nin anadilde eğitim konusunda net bir politikası neden yok?

-Çözüm süreci ile ilgili AKP ile neden ortak bir yol izlenmiyor?

 

*Kılıçdaroğlu STK temsilcilerinin eleştiri ve önerilerini dinledikten sonra yarım saatlik bir konuşma yaparak CHP’nin yapmak istediklerini ve yapacakları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

 

Kılıçdaroğlu neler söyledi;

-Çözüm süreci ile ilgili AKP ile işbirliği yapmamız mümkün değil, çünkü yalan atıyorlar, oyalıyorlar. Bunu bizzat HDP milletvekilleri, Murat Karayılan söylüyor. Süreç ile ilgili bilgilerinin olmadığını ifade ediyorlar. Onlar bunu söylerken biz nasıl işbirliği yaparız.

--Çözüm konusu samimiyet gerektiriyor, çözüm toplumsal uzlaşmadır. Ancak, biz oy alsak da almasak da, bu bizim sorumluluğumuzdur. Türkiye’ye karşı sorumluluğumuzdur. Sizler, bizim samimiyetimizden endişe etmeyin.

--Yüzde 10 barajının olduğu yerde çözüm olmaz. 12 Eylül darbe yasalarının olduğu yerde sorun çözülmez. Önce yasalar değişmeli, ancak aksine AKP bunu daha da tahkim ediyor. Kilit nokta budur. Hep birlikte, en fazla da sizlerin buna yoğunlaşması lazım. Bizim çalışmalarımız var, ancak 26 kanun maddesinde 71 değişiklik teklifimiz mecliste kabul görmedi.

--Avrupa birliği trenini kaçırdık, bizi almıyorlar.

--Kandil, Avrupa, İmralı ayrı telden çalıyor, hükümetin de hesabına geliyor, oyalıyor.

--Abdullah Öcalan’la görüşmeye gerek yok demedim. Sorunlar konuşulur, şeffaf bir şekilde parlamentoya gelir, karar verilir. Demokrasi önemli bir şey, demokrasi için müzakere olmaz.

--CHP olarak sizden destek istiyoruz. Bizi iktidara getirin, beceremezsek bunun hesabını da sorun.

-Diyarbakır’da oyumuz yüzde 8’e çıksın yeter. Diyarbakır’dan bir milletvekiliniz olsun, kürsüye çıksın, sizin haklarınızı savunsun.

--Dersim tartışılıyor. 1938 oldu mu? Elbette oldu. Tarihle yüzleşelim diyorlar, elbette yüzleşelim. Dünya da da örnekleri var. Bizde kendi tarihimizle yüzleşeceğiz.

--Diyarbakır cezaevi müze olsun, olsun ki bir daha bu acılar yaşanmasın bu ülkede.

--Türkiye’de IŞİD’in uyuyan hücreleri var. Çünkü AKP onlara sempati ile bakıyor. Bütün mesele budur.

 

Toplantının sonunda HDP ile seçim ittifakı söz konusu mu gibi gelen bir soruya Kılıçdaroğlu, ‘Bizim bu anlamda bir görüşmemiz, konuşmamız şimdilik yok’ dedi, ardından esprili bir şekilde, 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in sözüne atıfta bulunarak, ‘Demirel’in dediği gibi siyasette 24 saat çok önemlidir’ diyerek toplantıyı sonlandırdı.

 

Konuşmacıların genel anlamda ‘Birlikte yaşam’ vurgusu yaptığı kapalı toplantıda, SHP dönemine, 1990’lı yılların CHP’sine vurgular yapıldı. Genel izlenimim; Cumhuriyet Halk Partisinin bölgede yeniden var olması gerektiği yönündeki istek ve arzusunun ön plana çıkmasıydı.

 

Sonuç; CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sabah il teşkilatları ile yaptığı toplantıdan ve STK’larla buluşmasından memnun ayrıldı.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR