Çiftçiler hedefi büyüttü

Çiftçiler hedefi büyüttü
Dünyaca ünlü Diyarbakır karpuzunun ekimine başlandı.

 

Özcan YILDIZ/ÖZEL HABER

Dicle Nehri vadisindeki çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetiştirilen ancak çeşitli sebeplerle yıldan yıla küçülen Diyarbakır karpuzunun ekimine başlandı. Nehir kıyısında tohumları ekmeye başlayan çiftçiler bu yılki hasattan umutlu. Çiftçilerin tek hedefi 30 kiloya kadar düşen karpuzu 60 kilograma kadar çıkartmak.

 

Büyüklüğü ve tadıyla nam salan dünyaca ünlü meşhur Diyarbakır karpuzu her geçen yıl giderek küçülüyor. Mantar hastalığı ve ham tarla sayısının az olması nedeniyle karpuzun kilosunda ciddi düşüşü neden oluyor. Dicle Nehri kıyısında karpuz ekimine başlayan çiftçiler bu yıl umutlu.  Çiftçilerin hedefi 30 kiloya kadar düşen karpuzu 60 kiloya kadar çıkartmak.

Uzun yıllardır Dicle Nehri kıyısında karpuz yetiştiriciliği yapan çiftçilerden Adil Aydın, ekimin yapıldığı tarlada gazetemize konuştu.  Karpuz ekiminden umutlu olduğunu belirten Aydın, “Önceki gün itibari ile karpuz ekimine başladık. Umarım verimli olur. Bu yıl umutluyum. Geçen yıl bildiğiniz gibi 30 kiloya kadar düştü. Bu yılki hedefimiz 55 yada 60’ya çıkartmak. Tabi buda hava şartlarına, karpuzun büyümesine ve gelişmesine bağlıdır. 200 dönümlük bir alanda ekim yaptık. Bu ekimden en az 150 kamyon karpuzun çıkmasını bekliyoruz” dedi.

 

Mantar hastalığı çıkmaz

Karpuzun can düşmanının mantar hastalığı olduğunu belirten Aydın, “Umarım mantar hastalığı çıkmaz. Çünkü bu hastalık karpuzun kalitesini ve kilosunu düşürüyor. Bununla birlikte ham tarla olmayışı da düşüşe neden olabiliyor. Tabi bunun yanı sıra destekleme de önemli. Destekleme iyi verilse bizde kentimin markasını haline gelen bu ürünü dışarı tanıtmak istiyoruz. Dünyanın birçok ülkesine gönderdiğimiz karpuzu son bir iki yıldır gönderemiyoruz. Diyarbakır karpuzuna eskisi gibi rağbet edilmiyor. Eskiden Adana karpuzu Haziran ayında bitiyordu. Bittikten birkaç ay sonra Diyarbakır karpuzu çıkardı. Dolayısıyla büyük talep oluyordu. Ancak şuan Adana, Urfa, Antep ve Mardin’de bile karpuz yetiştiriliyor. Ürüne ilgi az olunca yetiştiriciler de karpuzun para etmediğini düşünerek tarlasına pamuk yada mısır ekiyor. Ama ne olursa olsun biz kentin markası haline gelen bu değeri büyütmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

Mazot desteği verilirse iyi olur

Eski Gıda Tarım ve Hakancılık Bakanı Mehdi Eker döneminde karpuz yetiştiricilerinin ciddi destek aldığını belirten Aydın, “Eski bakanımız Eker’in bu sektöre desteği oluyordu. Hatta birkaç yıl önce Eker’in desteği ile bir proje geliştirildi ve proje sayesinde karpuzun kilosunda ciddi artışlar oldu. Ancak o gittikten sonra proje verilmemeye başlandı. Biz geçtiğimiz gün birkaç çiftçimiz ile birlikte belediyeye gittik. Belediye Başkanı Cumali Atilla gübre yardımında bulunacağını söyledi. Tabi  bu yeterli değil ama en azından bir nefes almamızı sağlayacak. Diyarbakır’da 20 çiftçi üreticimiz var. Adam başı 3 bin TL mazot desteği verilerse bu daha güzel olur” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.