VİDEO - Çiftçinin destek primlerinin ‘Başak’ kartlarına yatırılmasına tepki

VİDEO - Çiftçinin destek primlerinin ‘Başak’ kartlarına yatırılmasına tepki
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Tarım Bakanlığı’nca, çiftçinin 2023 yılına ait Mazot Gübre Desteği primlerinin nakit yerine ‘Başak’ kartlarına tanımlanmasının mağduriyete yol açtığını söyledi.

Haber: Sait Bayram

Kamera: Mevlüt Bağırmaz

TİGRİS HABER - Bu yıl Diyarbakır’a yeterli düzeyde yağış olduğunu da hatırlatan İskenderoğlu, Barajların doluluk oranının istenilen seviyede olduğunu belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, çiftçinin 2023 yılına ait Mazot ve Gübre Destek (MGD) ödemelerini, nakit yerine banka hesap kartlarına yatırması tepki gördü.

ziraat-odasi.jpg

Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, mazot ve gübre destekleri (MGD)’nin her yıl Mart ayının ilk ve son haftası çiftçilerin Ziraat Bankası hesaplarına aktarıldığını belirterek, “Yalnız geçen yıldan itibaren sadece depremin yaşandığı 11 İl’e yeniden nakit verdiler. Bu yıl ise Türkiye genelindeki çiftçilerimize nakit yerine Ziraat bankasındaki Başak kartlarına tanımladılar. Bu da büyük bir sıkıntı oluyor” dedi.

Çiftçinin hakkı enflasyon karşısında eriyor

Çiftçinin hakkının enflasyon karşısında erimesine yol açtığına değinen İskenderoğlu, şunları söyledi: “Çiftçimiz gitmiş petrolcüden mazotu almış, tohumcudan tohum almış, İlaç almış ve gübre bayilerinden de gübre almış. Şimdi çiftçi kartı verse yüzde 10-15 arasında kesinti olacak. Çiftçinin zaten alacağı destek enflasyon karşısında erimiş, bu 2023 yılının parasıdır. Bu yetmiyormuş gibi 2024 yılında ödeyeceği parayı da kalkıp hesaba değil de karta tanımlıyor. Karta da sadece diyor sen mazot, tohum ilaç ve gübre alabilirsin. E tamam çiftçi 2023 yılında gübre, mazot ve ilacı borçla almış.

ziraat-odasi2.jpg

Çiftçi faiz ve komisyonla terbiye ediliyor

100 bin lira MGD alan bir çiftçiden 15 bin TL para kestiği zaman çiftçiye 85 bin TL olarak geri dönmüş oluyor ve çiftçinin hakkı aslında 100 bin ve 2023’ün parası ve bu 2023 yılının parası aradan bir yıl geçmiş. Enflasyon bir yılda yaklaşık olarak yüzde fazla fazla artmışken, enflasyon karşısında çiftçinin parası erimiş ve bu üstüne de yetmiyormuş gibi bu faiz ve komisyonla çiftçiyi terbiye etmeye çalışıyorlar. Yani bu uygulamayı kim yapmış? Niye yapmış, hangi akla yapmışla tabi tabi bilmiyoruz. Ama bilinen bir şey var. Tarım Bakanlığının, ne sağlıklı bir projesi var ne de iyi bir stratejisi. Her gelen yeni bakan eskisini aratıyor.”

Ayıptır, günahtır!

Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Tarım Bakanlığına bu işten anlayan birinin geçmesi gerektiğine değinerek, “Bu işten anlayan iyi bir adamın tarımın başına geçmesi lazım. Yoksa öyle bakanlıkta oturup otellerin lobilerinde Tarım Bakanlığı yapılmaz. Çiftçi mağdur, çiftçi perişan olmuş. Siz ne hakla çiftçinin parasını ve hakkını kalkıp kartlara tanımlıyorsunuz. Zaten çiftçiye verdiğiniz destek yok. Verilen destek yetersiz, enflasyon karşısında eriyor ve onun yanında da siz kalkıyorsunuz bunları karta tanımlıyorsunuz. Ayıp, günah! Yani yapacaksanız düzgün bir iş yapın. Zamanında ödeyin çiftçinin parasını hakkını hukukunu zamanında ödeyin. Yani çiftçi dertli Günde 10-15 kişi beni arıyor. Telefonlarım susmuyor. Bana, Başkanım bu ne iştir. Sesimizi duyurun, çıkın bağırın, hakkımızı arayın’ diyorlar. Haklı olarak yani çiftçi mağdur. Yani bunun hangi akılla hangi mantıkla yapıldığını bilmiyoruz. İnanılır gibi değil. Akıl tutulması gibi bir şey! Çiftçinin parası faize komisyona yani dolayısıyla bankaya yaramış oluyor. Yazık değil mi bu çiftçiye?” Diye konuştu.

ziraat-odasi3.jpg

Barajların doluluk seviyesi yeterli düzeyde

Diyarbakır çevresinde kar yağmasa da yağmurun yeterli derecede yağdığına işaret eden İskenderoğlu, “Şu anda barajlar doluluk oranı mesela Deve Geçidi barajında sanırım 200 milyon metreküp yaklaştığı için su tahliyesi yapıldı. Dicle Kral Kızı barajında da tahliye yapıldı. Barajlarla ilgili bir sorunumuz yok. Belki Çınar Göksu barajında istenilen seviyede değil ama onun dışındaki tüm barajlar çiftçinin ekinlerini 1 yıl boyunca sulayacak su var” ifadelerini kullandı.

“İçme suyu konusunda problem yaşanmayacak”

İçme suyu ile ilgili problemin olmadığını belirterek, “Sadece 2023-2024 yılında yeterli kar yağışı yaşanmadı. Dolayısıyla biliyorsunuz yer altı suları kar yağışından beslenir. Yağış ve barajların doluluğuyla ilgili bir problem yok. Sadece önümüzdeki süreçte yeraltı sularıyla ilgili bir sıkıntı oluyor. Diyarbakır’ın içme suyu konusunda da bir problem yaşanmayacak. Deve geçidinde 1 milyar metreküp su var. Bu da bir yıldan fazla olduğu için hiçbir problem yok. Şuan çiftçimizin Mart ayı sonu ve Nisan ayı başından normal bir yağış almasıyla beraber ürünlerimizin iyi olacağını tahmin ediyoruz. Şuan bir problem görünmüyor” dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum