Çiftçiye anız uyarısı

Çiftçiye anız uyarısı
Mardin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Elçin, buğday hasadı sonrasında, anızların yakılması ile hem toprağa hem canlılara zarar verildiğini hatırlatarak, çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulundu

 

  Mardin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Elçin, anız yangınlarının önünü almak ve toprağın verimliliğini korumak için çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Elçin, “Ülkemizde hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkileri, yapılan araştırmalarla belirlenmiş olup, anız yakılması ile sap, saman ve organik maddelerin yok edilmesi sonucu, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmakta, su ve rüzgar erozyonu artmakta ve çok önemli kayıplar meydana gelmektedir” dedi.

  “Anız yakmak çevre ve ekolojik yapıya zarar”

  Anızların yakılması ile çevre ve ekolojik yapıya zarar verildiğini ifade eden Elçin, “Anız yakılırken, ağaç çalı ve toprak üstü canlılar, henüz hasat edilmemiş komşu tarlalarındaki ürünler, meyve bahçeleri, süne mücadelesi amacıyla bakanlığımızca yapılan ağaçlandırma çalışmaları, bunların etrafındaki çitler, telefon direkleri, yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız artıkları ile beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olmaktadır” diye konuştu.

  “11 ekip ve 23 personel görevlendirdik”

  Çiftçilerin farklı şekillerde uyarıldığını belirten Elçin, şunları kaydetti:

  “2016-2017 yılı hububat hasat döneminin başlamasıyla anız yangınlarının önlenmesi ve tebliği hükümlerinin yerine getirilmesi için Müdürlüğümüz teknik elemanlarının eğitim ve yayım çalışmalarına başlanıldı. Bu amaçla 1550 adet bilgilendirme lifleti İlçelerimize gönderildi. Ayrıca 11 ekip ve 23 teknik eleman anız ve biçerdöver kontrollerinde görevlendirildi.  Anız toplamanın veya toprağa gömmenin toprağı organik madde ile zenginleştirdiğini, toprağın su tutma kapasitesini artırdığını en fazla toprak kaybının anız yakılan tarlada, en az toprak kaybının ise tahıl hasadından sonra anız yakmadan gölge tavında sürüm yapılan tarlada olduğunu üreticilerimizin bilinmesini istiyoruz.”

  Anız yakmanın suç olduğunu da anımsatan Elçin, yakanlara ilgili kanunlar çerçevesinde cezai işlem yapılacağını vurguladı. (iHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.