Cinayetlere giden yol: Cezasızlık

Cinayetlere giden yol: Cezasızlık
Kadın cinayetlerini "Ölü kadınlar memleketi" kitabıyla inceleyen Burçe Bahadır, cinayetlerdeki artışın nedenini "cezasızlık" olarak gösteriyor.

DİYARBAKIR - Kadın cinayetlerini araştırmaya başlamasının nedenini "Gerçeği öğrenmek istedim" olarak açıklayan Bahadır, bu süreci araştırmaya her gün okuduğu gazete haberleri nedeniyle başladığını belirterek, "Okuya okuya alıştık artık gibi geldi bana. Pek çok ezberimiz var bu konuyla ilgili. Gerçeği öğrenmek istedim" dedi. 

Kadın katliamının son 10 yılda arttığına işaret eden Bahadır bu durumu şu şekilde anlatıyor: "Son 10 yılda neden arttığına gelince, bu cinayetler bulaşıcı bir hastalık gibi. Birbirlerinden görüyorlar, aralarında konuşup, ne kadar ceza alacaklarını hesaplıyorlar. Tabii ki en büyük etken cezaların yetersiz olması ve aslında erkeklerin de baskı altında olması. Kaba kuvvet onları da esir almış durumda. Ama farkında bile değiller."

CİNAYETLERE GİDEN YOL…

Kadınları, erkekleri ve yakınları dinlemenin, gerçeği en net biçimde anlayabilmek için çok önemli olduğunu ifade eden Bahadır, erkeklerin cinayetlerin ardından hayatlarının bir süre sonra normalleştiği ancak kadınların sürekli vicdan azabı yaşadığını belirterek, "Kadınların ve erkeklerin aslında ne kadar farklı hayatlar yaşadığını gördüm. Artık çoktan aşılması gereken sorunlarla uğraşıyor kadınlar hala. Cinayetlere giden yol, her gün aşmaya çalıştığımız gündelik ayrıntılarda aslında" diye aktardı. 

Yaptığı çalışmayı "Benim için ilginç bir deneyimdi" diyerek tanımlayan yazar Bahadır, eşini katledenlerden biri olan Hamit'in anlatımlarını şu şekilde aktarıyor: 

"Katillerden Hamit'e 'en çok ne zaman korktun' diye sordum. Karısını, baldızını ve kayınvalidesini kurşuna dizmişti. 3 kadını öldürmeye çalışırken mi, kurşun ararken mi, silahı eline alınca mı korktu en fazla diye merak ettim. Ne de olsa ilk cinayeti. Bu adamların çoğunluğu sadece karılarını öldürüyor. Seri katil değil, öldürmeye alışık değil. Ama elleri bile titremiyor işte. 'Hakim 84 yıl dediğinde korktum' dedi Hamit. Sadece cezanın fazlalığı etkiliyor onları. Yoksa kadın ölmüş, çocuklar ortada kalmış, çok da önemli değil onlar için."


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.