Cinsiyet geçiş ameliyatını SGK ödeyecek

Cinsiyet geçiş ameliyatını SGK ödeyecek
SGK, cinsiyet geçiş ameliyatlarının protezler dahil devlet güvencesinde olduğunu açıkladı

ANKARA - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), İl Müdürlükleri ile tüm eğitim ve araştırma hastanelerine yolladığı yazıyla cinsiyet geçiş ameliyatlarının protezler dahil tüm masraflarının SGK güvencesinde olduğunu duyurdu.

Cinsiyet geçiş ameliyatları zaten SGK kapsamındaydı ama uygulamada sorunlar yaşanıyor, SGK ücreti karşılamadığı için trans bireyler dava açarak hak aramak zorunda kalıyordu.

Prof. Dr. Şahika Yüksel, ameliyatın SGK tarafından karşılanacağının açıklanmasının olumlu bir adım olduğunu söyledi, ancak söz konusu yazının trans bireylerin değerlendirilmesinin sorunlu olduğunu ifade etti.

 

“Trans bireylerin geçirdiği ameliyatlar, estetik ya da keyfi ameliyatlar değildir” diyen Yüksel, bu ameliyatın zorunlu bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Transeksüalite yeniden doğum olduğunu ve bunun SGK tarafından karşılanması gerektiğini ifade eden Yüksek, şunları söyledi:

“Ancak Türkiye’de çok uzun zamandır bu konuda ciddi problemler yaşanıyor. Sağlık bedellerinin karşılanması için her bir transseksüel kişi tekrar tekrar dava açıp hak aramak zorunda kalıyor. Ama bu karar bir örnek oluşturacak gibi görünüyor. Ayrıca gerek endokrinoloji (hormon sistemi) uzmanlarının sınırlı sayıda olması günlük uygulama ağırlıkları içinde trans bireylere gereken önemi vermemeleri, gerek kamu sektöründe bu tür ameliyatları yapan cerrahların sınırlı olması problem oluşturuyor.”

“Süre herkes için aynı olamaz”

Genelgenin, teşhisten sonra en az bir yıl psikiyatrik takibi kurala bağladığını ve iki kurul öngördüğünü kaydeden Prof. Dr. Yüksel, “Psikiyatri, Endokrinoloji, Kadın Doğum, Plastik Cerrahi, Üroloji, Genetik bölümlerini içeren bir sağlık kurul raporu düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak hormon tedavisinin SGK kapsamı içinde olup olmadığı belirtilmiyor. Bir yıllık psikiyatrik takibin henüz hazır olmayan, çevresine açılma sorunu yaşayan ve içinde bulunduğu durum hakkında yeterli bilgisi olmayan bireyler için uygun. Ancak cinsiyet geçişine hazır olan bireyler için gereksiz. Kişiye göre bu zaman üç gün de olabilir, üç sene de. Yani bu süre herkes için aynı olamaz” dedi. (Kaynak: Bianet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.