Çirav Dağı'ndan iftar sofralarına taşınan serinlik

Çirav Dağı'ndan iftar sofralarına taşınan serinlik
SİİRT - Siirt'tin Eruh ilçesinde bulunan Çirav Dağı eteklerinden toplanan kar, sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan'da, ilçe sakinlerinin iftar sofralarına serinletici bir lezzet olarak taşınıyor

Çirav Dağı'ndan iftar sofralarına taşınan serinlik

SİİRT - Siirt'tin Eruh ilçesinde bulunan Çirav Dağı eteklerinden toplanan kar, sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan'da, ilçe sakinlerinin iftar sofralarına serinletici bir lezzet olarak taşınıyor. Dağdan çuvallara konularak at sırtında getirilip satılan karların konulduğu yayık ayranları, iftar sofralarının vazgeçilmesi haline geldi.

Sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayının bütün zorlukları, iftar saatiyle birlikte bir anda son bulurken, Siirt'in Eruh ilçesi sakinleri bu konuda biraz daha şanslı. Nedeni ise, kış aylarında zirvesinden eteklerine doğru beyaza bürünen Çırav Dağı'ndaki karların iftar sofralarına taşınması. Baharla birlikte dağın eteklerindeki karların erimeye başlamasıyla birlikte küçük şelaleler oluşurken, kayalıklar arasında kalan karlar ise serinletici bir lezzet olarak iftar sofralarını dolduruyor.Her sabah erken saatlerde dağın yolunu tutarak çuvallara doldurduğu karları, atına yükleyerek getirdiği ilçe merkezinde satan Bedri Timurtaş'tan alınan kar, yayık ayranına koyularak iftar sofralarının vazgeçilmezi haline geldi.

Kar toplamak üzere her sabah akrabaları, arkadaşları ve yük hayvanları ile birlikte yaklaşık 15 kilometrelik bir yol giderek, ilçe merkezinden dağın eteklerine ulaşan Timurtaş, kayalıklar arasında bulunan erimemiş haldeki karları çuvallara doldurduktan sonra bu çuvalları yükledikleri yük hayvanlarıyla yeniden ilçe merkezinin yolunu tutuyor. İlçe merkezine getirilen kar, orucunu kar ile soğutulmuş buz gibi bir ayran ile açmak isteyen yurttaşlarca kapış kapı satın alınıyor.

Bu işi sadece Ramazan ayında yaptıklarını söyleyen Timurtaş, böylece aile ekonomisine katkı sağladığını ifade etti. Ramazan ayından önce inşaat işçiliği yaptığının belirten Timurtaş, bu işten günde 70-80 TL arası bir kazanç elde ettiğini paylaştı.(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.