Çırav'ın doruklarından iftar sofralarına

Çırav'ın doruklarından iftar sofralarına
Siirt'in Eruh ilçesindeki Çırav Dağı’nda kış mevsiminde yağan kar, yaz aylarında vatandaşlar tarafından çuvallara doldurulup katır ve eşek sırtında ilçe merkezine getirilerek satılırken, özellikle Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi halinde.

SİİRT -Siirt’in Eruh ilçesinin doğal güzelliklerinden Çırav Dağı, kış mevsimde yoğun kar yağışı nedeniyle geçit vermezken, yaz mevsiminde ise yalçın kayalıklar arasında erimeyen karlar, yaz aylarında yurttaşların hem geçim kaynağı hem de Ramazan sofralarının vazgeçilmezi haline geldi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da çok sayıda yurttaş, havaların ısınması ve Ramazan ayının başlaması ile birlikte Çırav Dağı'na çıkarak, topladıkları karları, katırlara yükleyip ilçe merkezine getirerek geçimlerini sağlıyor. 


Bu yıl Ramazan'a denk gelen kar satışlarından vatandaşlar memnun. Zor şartlar altında dağdaki mağaralardan toplanıp katır ve eşek sırtında ilçeye getirilen kar kütleleri, pekmez veya ayrana karıştırılmasıyla elde edilen serinletici lezzet iftar ve özellikle sahur sofralarına ayrı bir zenginlik katıyor. Sabah erken saatlerde gruplar halinde yaklaşık 20 kilometrelik sarp, kayalık ve zorlu coğrafi şartlarda kara ulaşan yurttaşlar, dağın zirvesindeki mağaralarda ve yaklaşık 50 metre derinliğindeki kayalıklar arasında sert bir buz kütlesi haline gelen karı testere ve baltayla keserek yaklaşık 50 kilogramlık parçalar halinde naylon çuvallara doldurarak hayvanlara yükleniyor. Çuvallar içindeki kar akşam saatlerine kadar mağara içinde muhafaza ediliyor.

İftar saatine yakın ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'na gelen satıcılar, kurulan tezgâhlarda parça halinde satış yapıyor. Vatandaşların yoğun ilgisi ile kısa sürede tükenen kar, bu meşakkatli işi yapanlara ise gün sonunda 200 lira kazanç bırakıyor. Yaz mevsiminde Çırav Dağı'ndan kar getirip satan yurttaşlardan Mahmut Beştaş, “Sabahın erken saatlerinde Çırav eteklerinde bulunan yayları aşarak, buradaki mağaralara girip 20-30 metre yerin dibine inip burada bulunan karları kesip sırtımıza alarak dışarı çıkarıyoruz. Her götürdüğümüz yük hayvanına 3 torba kar yükleyebiliyoruz. Her gün ortama 10 yük hayvanı kar için Çırav'a tırmanıyoruz. Her sefer en az 5 yüz kilogram kar getiriyoruz. Buraya getirdikten sonra yurttaşlar iftarda karı ayranla karıştırarak yaz mevsiminde kar lezzetiyle iftarlarını açıyor” dedi. (Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.