Ciwan yasak, Alex serbest!

Ciwan yasak, Alex serbest!
Başbakan ‘serbest’ dedi ama, nüfus müdürü ‘Bize resmen yazı gelmedi’ dedi

Bingöl - Çocuğuna "Ciwan" ismini vermek isteyen baba Gazi Taşkın, tıpkı bundan önceki aileler gibi harf engeline takıldı. Duruma tepki gösteren Taşkın, "Batıda biri kendi çocuğuna tuttuğu takımın oyucusu Alex ismini vermişti. Hiçbir sorun çıkmadı ve kimliğine de Alex yazdırıyor. Ciwan yazdırmak yasak ama Alex yazdırmak serbest. Bu nasıl bir çelişki anlamadım" dedi.


Bingöl merkezde çocuğuna "Cîwan" ismini vermek isteyen Gazi Taşkın adlı yurttaş, nüfus cüzdanı çıkartmak için gittiği Bingöl Nüfus Müdürlüğü'nde çocuğunun isimin de "W" harfi bulunduğu gerekçesi ile reddedildi. Çocuğuna "Ciwan" ismini vermek istediğini söylediği görevlinin kendisine "X, W, Q" harflerinin yasak olduğunu, o harflerin dışında “V” harfi ile "Civan" ismini yazdırabileceğini, ancak onun dışındaki harflerin yasak olduğunu aktardığını belirten baba Taşkın, bu duruma tepki göstererek, çocuğuna başka isim vermek istemediği için nüfus cüzdanı çıkarmadan evine döndü.

'Bu nasıl bir çelişki anlamadım’ 

Kürt sorununun çözümünün tartışıldığı bir dönemde ve her gün Kürt dili üzerinde bir engel olmadığını belirten yetkililere tepki gösteren Taşkın, "X, Q, W" harflerinin sadece kendilerine yasak olduğunu söyledi. Taşkın, "Batıda biri kendi çocuğuna tuttuğu takımın oyucusu Alex ismini vermişti. Hiçbir sorun çıkmadı ve kimliğine de Alex yazdırıyor. Ciwan yazdırmak yasak ama Alex yazdırmak serbest. Bu nasıl bir çelişki anlamadım, Çocuklarına yabancı isim vermek isteyenlere bu harfler yasak değil ama bize yasaktır. Yetmiyor nüfus müdürlüğündeki görevliler resmen bizimle dalga geçer gibi 'Çocuğuna V harfini ver ne olacak demesi ya da V ile yazdır git mahkemeye değiştir' demesi beni daha çok üzmüştür. Bir ay içinde kimliğini çıkarmasam da ceza ile karşı karşıya kalacağım. Ama yine de çocuğumun isminin kendi anadilimdeki harflerle yazılmasını istiyorum. Ve çocuğuma başka bir isim vermek istemiyorum" diye konuştu. 

Konuyla ilgili görüştüğümüz Bingöl Nüfus Müdürü Nevzat Aydın ise, "Sayın Başbakan şifahen 'X, W, Q' harflerinin serbest olduğunu söyledi ancak bu konuda bize resmi olarak herhangi bir yazı gelmedi. Dolayısıyla bizim bu harfleri kullanma yetkimiz yoktur" diyerek, yaptıkları uygulamayı savundu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.