Cizre’de cenaze sayısı 140’ı buldu

Cizre’de cenaze sayısı 140’ı buldu
Sokağa çıkma yasağının kalkması beklenen Cizre'de bazı kurumların memurlara mesaj atarak salı günü işbaşı yapmalarının istendiği belirtildi.

 

 

Sokağa çıkma yasağının kalkmasının beklediği Cizre'de Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de aralarında bulunduğu bazı resmi kurumlardan çalışanlara salı günü sabah saatlerinde işbaşında olmaları çağrısı gönderildi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, dün Cizre'yle ilgili yaptığı açıklamada, "Şu anda bir ilçede kısmen, iki ilçede tamamen sokağa çıkma yasağı uygulanmaktadır" dedi, 'çukurların kapatılması, bomba düzeneklerinin imhasının devam ettiğini' söyledi.

Cizre'den kaynaklar, güvenlik güçlerinin bir kısmının operasyon düzenlenen mahallelerden çekildiklerini, ancak halkın sokağa çıkmasına henüz izin verilmediğini aktarıyor.

'140 CENAZE VAR, 120'Sİ TEŞHİS EDİLEMEZ DURUMDA'

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, "140'a yakın cenaze var, bunların 120'sinden fazlası henüz teşhis edilebilir değil. Cenazeler büyük oranda yanmış, bozulmaya başlamış" dedi.

Cizre'de 22 Ocak'ta vurulan ve hastaneye kaldırılmadığı için hayatını kaybeden Cihan Karaman'ın babası da oğlunun cenazesini henüz alamadı.

Cihan Karaman, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) hastaneye kaldırılması için tedbir kararı aldığı yaralılar arasındaydı.

Latif Karaman oğlunun cenazesini tespit edebilmek için yola çıktığını belirterek, "Bismil'deyim, Urfa'ya geçeceğim. Oraya götürülen cenazelerden bazıları teşhis edilebiliyormuş, teşhise gideceğim" dedi.

'PARA CEZASI KESİLİYOR'

HDP Şırnak milletvekili Sarıyıldız da cenazeleri teslim almak ve çocukları hakkında bilgi almak isteyen ailelerin de Cizre merkezinde güvenlik güçlerinin engeline takıldıklarını söylüyor.

Sarıyıldız, "İlçe merkezinde aileler bize ulaşmaya çalışıyor fakat belediye binası etrafında gazlı müdahale oluyor ya da para cezası kesiliyor" dedi.

Sarıyıldız ve Cizre'den yerel kaynaklar, sokağa çıkma yasağını delen ailelere de kesilen cezanın 219 TL olduğunu söylüyor.

Cizre'de yasağın devam ettiği bölgelerdeki birkaç marketin sabah 8 ile 12 arasında açık kalmasına izin verildiği ancak bu marketlere gitmek için çıkanlara da para cezası kesildiği bildiriliyor.

Bazı memurlara 'salı günü işbaşı' mesajı

Yasak nedeniyle birkaç haber ajansı dışında gazetecilerin ilçeye alınmadığı Cizre'de, operasyon bölgesindeki okulların idarecilerine 'zarar tespiti yapılması amacıyla Salı günü işbaşı yapmaları' için cep telefonu mesajı gittiği bildirildi.

Bir Cizreli, "Milli Eğitim tarafından bazı okul idarecilerine mesaj gönderildi. Salı günü okullarda zarar tespiti yapılması amacıyla gönderilen bir mesajdı. Eğitime tekrar başlanacağı yönünde bir mesaj değil" dedi.

Benzer bir mesajın İş-Kur dahil farklı kurumlara da gittiği bildiriliyor.

Aralık ayı sonunda Cizre ve Silopi'de görev yapan öğretmenlere 'hizmet içi eğitime alındıkları' mesajı gönderilmiş, çoğu öğretmen bölgeyi terk etmişti.

İçişleri Bakanı Efkan Ala ayrıca, Silopi'de de sokağa çıkma yasağının TSİ 18.00 ile sabah 05.00 arasında devam ettiğini söyledi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki operasyonlar içinse "Orada da yakında olumlu neticeler alacağız ve bitecek" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.