Cizre’de hamile kadının ‘doktorsuzluktan öldüğü’ iddiaları TBMM gündeminde

Cizre’de hamile kadının ‘doktorsuzluktan öldüğü’ iddiaları TBMM gündeminde
Şırnak’ta 8 aylık hamile Peyruze Pulat’ın, kaldırıldığı hastanede doktor olmadığı için hayatını kaybettiği iddiaları TBMM gündemine taşındı. CHP’li Tanrıkulu, Başbakan Yıldırım’a,

 “Pulat'a müdahale edilmeden bekletilerek sancılar içinde ölüme terk edilmesi, AKP Hükümeti'nin ‘Sağlıkta çağ atladık’ söylemi ile nasıl açıklanmaktadır?” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, Peyruze Pulat'ın ölümüne ilişkin iddiaları gündeme getirdi. Tanrıkulu önergesinde, "Şırnak Cizre'de 3 çocuk annesi olan ve 4. çocuğuna 8 aylık hamile 31 yaşındaki Peyruze Pulat'ın 3 gün önce sabaha karşı sancıları artınca yakınları tarafından çağrılan ambulansla Cizre Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı, hastanede kadın doğum uzmanı bulunmadığı belirtilerek Peyruze Pulat'ın yoğun bakım servisine alındığı, müdahale edilmeyen Peyruze Pulat'ın, yaklaşık 1 saat sonra karnındaki bebeği ile birlikte yaşamını yitirdiği iddiaları ile ilgili olarak haberler basına yansımıştır. Pulat'un yakınları, Devlet Hastanesi'nde kadın doğum doktoru bulunmamasına tepki gösterirken, Peyruze Pulat karnındaki bebeğiyle 2 gün önce Cizre'de gözyaşları arasında toprağa verilmiştir" dedi.

CHP'li Tanrıkulu, önergesinde basına yansıyan bu iddialar çerçevesinde Başbakan Binali Yıldırım'dan şu sorularına yanıt istedi:

'KADIN DOĞUM UZMANI BULUNMADIĞINDAN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ DOĞRU MU?'

    "Şırnak Cizre'de 3 çocuk annesi olan ve 4. çocuğuna 8 aylık hamile 31 yaşındaki Peyruze Pulat'ın 3 gün önce sabaha karşı sancıları artınca yakınları tarafından çağrılan ambulansla Cizre Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı, hastanede kadın doğum uzmanı bulunmadığı belirtilerek Peyruze Pulat'ın yoğun bakım servisine alındığı iddiası doğru mudur?

    Müdahale edilmeyen Peyruze Pulat'ın, yaklaşık 1 saat sonra karnındaki bebeği ile birlikte yaşamını yitirdiği iddiaları doğru mudur?

'BAŞLATILAN İNCELEME SORUŞTURMA VAR MI?'

    İddialar ile ilgili olarak hastane çalışanları ve yöneticiler hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

    Bahse konu Devlet Hastanesi'nde kadın doğum uzmanı bulunmamasının izahı ve gerekçesi nedir?

'SORUMLULULAR GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLECEK MIDİR?'

    Bahse konu Devlet Hastanesi'nde kadın doğum uzmanı bulunmaması ve yaklaşık 1 saat kadar yoğun bakımda sancılar ile bekletilen 8 aylık hamile Peyruze Polat'ın bebeği ile birlikte yaşamını yitirmesinde sorumlular kim ya da kimlerdir? Sorumlular görevden el çektirilecek midir?

'AKP'NİN ‘SAĞLIKTA ÇAĞ ATLADIK' SÖYLEMİ İLE NASIL AÇIKLANMAKTADIR?'

    Peyruze Pulat'ın sancılarının artması üzerine sabah saat 05.00'de hastaneye ambuluns ile götürülmesi, ancak, müdahale edecek kadın doğum uzmanı olmadığı için, uzman kadın doktor için Şırnak Merkez ve Silopi İlçesi'nin aranması, oradan bir sonuç alınmayınca Peyruze Polat'a müdahale edilmeden bekletilerek sancılar içinde adeta ölüme terk edilmesi, AKP Hükümeti'nin "Sağlıkta çağ atladık" söylemi ile nasıl açıklanmaktadır?

'KAMUOYUNA BİLGİ VERİLECEK MİDİR?'

    Peyruze Polat'ın eşine, önce kalbinin durduğunun söylendiği iddiası doğru mudur?

    Peyruze Polat'ın eşinin otopsi için Şırnak'a gittiği ve Cumhuriyet Savcısına bütün yaşananları anlatarak, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduğu haberleri göz önüne alındığında, sorumlular ile ilgili yapılacak işlemler ile ilgili olarak kamuoyuna bilgi verilecek midir?

'KADIN DOĞUM UZMANI NEDEN YOKTU?'

    Cizre Devlet Hastanesi'nde son bir ay içerisinde görevli 6 kadın doğum uzmanından 4'ünün ‘usulsüz' şekilde istifa ettiği, kalan 2 doktordan birinin eş durumundan tayininin çıktığı,, diğer kadın doğum doktorunun ise bayram iznine ayrıldığı iddiaları doğru mudur?

    İddialar doğru ise, Cizre Devlet Hastanesi'nde son bir ay içerisinde görevli 6 kadın doğum uzmanından 4'ü ‘usulsüz' olarak nasıl istifa etmiştir? Konu ile ilgili olarak inceleme ce soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?

    İnceleme ve soruşturmaların akıbeti ile ilgili olarak kamuoyuna bilgi verilecek midir?

'KAÇ ANNE BEBEK YAŞAMINI YİTİRMİŞTİR?'

    2002 — 2017 yılları arasında yıllar bazında Türkiye genelinde illere göre toplam kaç anne ve bebek doktor olmaması ya da yanlış müdahale gibi sebeplerle doğum esnasında yaşamını yitirmiştir?"(Kaynak:Sputnik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.