Cizre'de siesta

Cizre'de siesta
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 45 dereceye ulaşan sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlar 13.00-17.00 saatlerinde dışarı çıkmıyor, esnaf da kepenk kapatarak bu saatleri evinde dinlenerek geçiriyor.

ŞIRNAK’ın Cizre İlçesi’nde 45 dereceye ulaşan sıcak hava nedeniyle esnafın büyük bölümü 13.00'te işyerlerini kapatarak, saat 17.00'ye kadar evine çekiliyor. Türkiye'nin en yüksek sıcaklığının ölçüldüğü yerleşim yerlerinden 100 bini aşkın nüfusa sahip Cizre'de vatandaşlar ramazanın da etkisiyle sıcaktan daha çok etkileniyor. İlçe halkı zorunlu olmadığı sürece 13.00-17.00 saatlerinde dışarıya çıkmazken esnaf da kepenk kapatarak bu saatleri evinde dinlenerek geçiriyor. Hava sıcaklığının 40 derecenin altına düştüğü ilçede saat 17.00'den sonra işyerlerini açan esnaf, iftara kadar hizmet veriyor.

"Cizre'de gündüz hayat çekilmez bir hal alıyor"

 Esnaf Necmettin Özer, Cizre’de güneşte hava sıcaklığının 55, gölgede 45 dereceye ulaştığını ifade ederek, oruçlu olmaları dolayısıyla sıcak havanın etkisini daha fazla hissettiklerini söyledi.  Özer, kendileri gibi vatandaşların da 13.00-17.00 saatlerinde klimalı ortamlarda dinlenmeyi tercih ettiğini, bu nedenle sokakların oldukça sakin olduğunu dile getirerek, "Esnafın dinlendiği saatlerde vatandaşlar da alışveriş yapmak için sokağa çıkmıyor. Çünkü sıcak havadan vatandaşlar da etkileniyor. Mecburen kepenkleri kapatıp eve gidiyoruz. Saat 17.00'den sonra işyerimizi açıp çalışmaya başlıyoruz. Cizre'de gündüz hayat çekilmez bir hal alıyor" dedi.

"Cizre'de hayat 17.00'den sonra başlıyor"

Vatandaşlardan Mesut Acay, Cizre'de sıcak dolayısıyla yaşamın öğleden sonra adeta durduğunu kaydederek, sıcak havanın etkisiyle ilçede kepenklerin gündüz saatlerinde kapalı olduğunu vurguladı. "Cizre’de hayat saat 17.00'den sonra başlıyor" diyen Acay, öğleden sonra acil işi olanların dışında kimsenin kolay kolay sokağa çıkamadığını ifade etti.

Acay, "Cizre'de herkes evinde klimalı ortamda bulunmayı tercih ediyor. Saat 13.00'ten sonra işyerini açan esnaf da müşteri bulmakta zorlanıyor. Ancak iftardan sonra cadde, sokak, park ve bahçeler çok kalabalık oluyor" dedi.

Sabahattin Üstün de sıcak hava dolayısıyla insanların gece dışarıya çıktığını anlatarak, "İnsanlar sahura kadar dışarıda vakit geçiriyorlar. Gündüzleri ise evde dinleniyorlar" şeklinde konuştu. (aa) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.