“Çocuk gelinler”le ilgili tüyler ürpertici gerçekler

“Çocuk gelinler”le ilgili tüyler ürpertici gerçekler
DİKASUM, erken yaşta evlendirilen 300 kadınla birebir görüştü. Görüşme sonucu ortaya çıkan gerçekler tüyler ürpertti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi, (DİKASUM) erken yaşta evlendirilen 300 kadınla birebir görüştü. Görüşme sonucu ortaya çıkan gerçekler tüyler ürpertti. Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan çocuk gelinler ile ilgili DİKASUM bir araştırma yaptı. Araştırmanın temel konusunu, erken yaşta yapılmış evlilikler ve çocuk gelinler oluşturdu. Özellikle alt sosyo-ekonomik yapıya sahip ailelerin yaşadığı Hasırlı, Aziziye, Ben u Sen ve Yeniköy semtlerinde, çamaşır evlerinden yararlanan kadınlardan erken yaşta evlendirilenler, araştırmanın ana grubunu oluşturdu. Çamaşır evlerinin seçilmesinin amacı, araştırma ekibi açısından sağladığı kolaylıklar, ileriye dönük planlanan hizmetlere, veri oluşturma ve gruba kolay ulaşabilme olasılığı oldu. Yapılan araştırmada kadınlarla tek tek görüşülürken, görüşmeler 45 dakika kadar sürdü. Araştırma sonucu elde edilen veriler, SPSS programı ile değerlendirildi.
 

Çocuk gelinlerin yüzde 73’ü okur-yazar değil
 

Araştırmayı erken yaşta evlendirilmiş, “Çocuk Gelinler” oluştururken, çocuk gelinlerin çoğunluğunun, şu anda genç erişkinlik ile orta yaş ve üzerinde yaşamlarını sürdürdüğü kaydedildi. Çocuk gelinlerin eğitim durumlarına bakıldığında, yalnızca yüzde 12’sinin okur-yazar olduğu, yüzde 73’ünün okur-yazar olmadığı saptandı. Araştırmaya katılan kadınların medeni durumuna bakıldığında, resmi nikahla evli olanların oranının yüzde 86.3 olduğu ancak hala imam nikahıyla evliliğini sürdürenlerin oranının yüzde 12.3 olduğu görüldü. Araştırmaya katılan kadınların eşlerinin çalışma durumlarına bakıldığında, genel olarak vasıfsız iş ve alanlarda çalıştıkları saptandı. Çocuk gelinler, evlendirildiklerinde eşlerinin iş durumlarına ilişkin olarak da kandırıldıklarını dile getirdi. Araştırmada yer alan 300 kadınla yapılan görüşmelerde, çocuk gelinken başlarından geçen anılarda yer aldı. “Dayım beni zorla kendi komşusuna verdi. Mobilyacı dediler, seyyar satıcı çıktı. Eşim her gün hasta olduğunu söyleyerek çalışmıyor. Evlendikten hemen sonra mevsimlik işçi olarak götürüldüm” ifadeleri araştırmada yer aldı.
‘Evden bir boğaz daha eksilir’

 

Yapılan araştırmada çocuk gelinlerin kardeş sayısının 9 ve üstünde yığılma göstermesi, çocuk gelin olgusuna kalabalık ailelerde, yoksul ailelerde ve eğitim düzeyi düşük ailelerde daha yüksek oranda rastlandığı görülmekte. Çocuk gelinler evlendirilme sebeplerini “evden bir boğaz daha eksilir” cümleleri ile ifade etti. Çocuk gelinlerin yüzde 45.7’sinin başlık parası karşılığında evlendirildikleri ortaya çıktı.
Çoğu daha adet olmadan evlendiriliyor

 

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 87,7’sinin, evlendikten sonra ‘ev üstüne gittiği’ saptanırken, ev üstüne gidenlerin önemli bir oranının kendilerine ait bir odaları bile olmadığı belirlendi. Yapılan araştırmada çocuk gelinlerinin yüzde 75’inin evde alınan kararlarda söz haklarının olmadığı belirlenirken, çocuk gelinlerin büyük bir bölümünün henüz adet görmeden evlendirildikleri gözlemlendi. 300 kadınla yapılan görüşmede, 234 çocuk gelinin hiçbir cinsel bilgisi olmaksızın evlendirildiği görüldü. Çocuk gelinlerin yüzde 62’sinin ilk gece sorun yaşadığı belirtilirken, ilk kez doğum yapan çocuk gelinlerin hastane yerine evde doğum yaptığı belirlendi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.