Çocuklar kağıt toplayarak geçimlerini sağlıyor

Çocuklar kağıt toplayarak geçimlerini sağlıyor
Diyarbakır'da çocuklar, plastik şişe ve kağıt toplayarak geçimlerini sağlıyor.

DİYARBAKIR Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Fatih ve Mevlana Halit mahallelerinde çocuklar, atık kağıt ve plastikleri toplayarak geçimlerini sağlıyor. Çocuklar hem okul ihtiyaçlarını gidermek için hem de ailelerinin geçimlerine katkı sağlamak için yaptıkları bu iş nedeniyle büyük zorluk yaşıyor. Sabah saatlerinden akşama hava kararıncaya kadar sokakları gezerek atık kağıt ve plastik toplayan çocuklar, günlük yaklaşık 20 TL kazanıyor. 


'BABAM HASTA OLDUĞU İÇİN ÇALIŞIYORUM'

Maddi durumları iyi olmadığı için katı atık toplayıcılığı yaptığını ifade eden Vedat Dal (13), bu işi yaparak ailesine destek olduğunu belirtti. Ortaokul 1. sınıf öğrencisi olduğunu dile getiren Dal, "Babam bel fıtığı olduğu için çalışamıyor. Hem ailem hem de kendim için çalışıyorum" dedi. 

Mazlum Dal isimli çocuk ise, "Ben okula gitmiyorum. Ben kardeşimle birlikte evimizin geçimi için bu işi yapıyoruz. Yaklaşık üç yıldır bu işle uğraşıyoruz" diye aktardı. 

20 yıldır bu işi yapan Mehmet Kurt (30) isimli yurttaş, yılardır çalışmasına rağmen bir geleceğinin olmadığını ve bir elinin sakat olduğunu söyledi. Daha önceden devlet tarafından kendisine engelli maaşı ödendiğini ancak şuan onun da kesildiğini belirten Kurt, "İşim olmadığı için bu işi yapmaya başladım. Annem ve babam yaşlı, ben bu sebeple onlara bakmaya mecburum" diyerek maddi durumlarının kötü olduğunu belirtti. 

'ÇOCUKLAR PARASIZ OLDUKLARI İÇİN BU İŞİ YAPIYOR'

Hurda satıcısı olan Şehmıs Ağçı ise, çocukların topladıkları katı atıkları alarak fabrikaya gönderdiklerini söyledi. Ağçı, "Çocuklar bana çöplerden topladıkları katı atıkları getirip satıyorlar. Bir kilo atığı 50 kuruşa alıyoruz. Çocuklar parasız oldukları için bu işi yapıyor" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.