Çocuklarda antibiyotik kullanımına dikkat!

Çocuklarda antibiyotik kullanımına dikkat!
Doç. Dr. Mustafa Taşkesen, çocuklarda sıklıkla görülen soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

DİYARBAKIR  - Memorial Dicle Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Taşkesen, antibiyotiklerin soğuklar üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi. Antibiyotiklerin bakteri kaynaklı hastalıkların tedavisinde enfeksiyonlarla mücadelede en güçlü silah olduğunu belirten Doç. Dr. Taşkesen, antibiyotiklerin ölümlere yol açan çok önemli hastalıkların tedavilerinde kullanılması ile enfeksiyonlarda azalma olduğunu, bunun da insan ömrünün uzamasına önemli katkı sağladığını söyledi.

Doç. Dr. Taşkesen, “Günümüzde farklı şekilde ve çok sayıda antibiyotik bulunmaktadır. Bunlar, her mikroorganizma için farklı seçenekler olarak kullanılmaktadır. Bu önemli silahın yanlış ve gereksiz kullanımı, insan sağlığına yarardan çok zarar vermektedir. Çocuklarda 6 ay-2 yaş arasında yılda ortalama 5-8 kez görülebilen üst solunum yolu enfeksiyonlarının burun akıntısı, hafif ateş, öksürük belirtileri ile ortaya çıkar ve bunlar yüzde 80-90 oranında virüs kaynaklıdır.

Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi çocuklarda sıklıkla görülen hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanımı gereksiz bir tedavi yöntemidir. Çocuklarda oluşan 'ÜSYE’de destek tedavi ve ateşin düşürülmesi genellikle yeterlidir. Antibiyotikler daha çok orta kulak enfeksiyonu, bazı boğaz enfeksiyonları, zatürre, sinüzit ve idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlarda kullanılmaktadır. Çocuklarda hastalık etkeninin bakteri olduğu kuvvetle düşünüldüğü veya kanıtlandığı durumlar ve doktor önerisi ile antibiyotik başlanmalıdır” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.